Zoran Stojiljković o finansiranju SNS-a: Tvrdnje predsednika Vučića nisu tačne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za Insajder da Srpska napredna sranka ima najčistije finansije kao i da bi Agencija za borbu protiv korupcije i Više tužilaštvo trebalo da završe svoj posao kada su u pitanju sumnje da je SNS prao novac u kampanji za izbore 2014. godine. S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši član Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže za Insajder.net da je teško poverovati da će se ovaj slučaj završiti podizanjem optužnice protiv odgovornih lica u SNS, iako su „argumenti Agencije za borbu protiv korupcije vrlo ozbiljni“. 

Zoran Stojiljković

Stojiljković navodi i da nisu tačne tvrdnje presednika Vučića da su donatori SNS uplaćivali identične iznose od po 40 000 dinara jer, kako je rekao, pretpostavlja da zakonom nije dozvoljeno da pojedinci uplate više od toga.

„To jednostavno nije tačan podatak, jer zakonsko ograničenje za donacije privatnih lica iznosi dvadeset prosečnih plata što je priznaćete mnogo više od 40 000 dinara. Identične uplate su praksa SNS-a pa su tako 2012 gotovo svi njihovi donatori uplaćivali po 19 000 dinara a sada je to iznos od 40 000“, rekao je profesor Stojiljković za Insajder. net

Podsetimo, na pitanje urednice Insajdera Brankice Stanković kako je moguće da više hiljada građana uplati stranci identičan iznos od 40.000 dinara, a da su neki od njih istovremeno i korisnici socijalne pomoći, Vučić je odgovorio da "pretpostavlja da je to zato što je dozvoljeno da fizička lica izdvoje do tog nivoa, a ne više od toga".

“Sad ću da Vam objasnim kako. Sedimo nas dvoje, i bude tu i neki treći čovek. Ja ne znam da li je to tako, al' pretpostavljam - ja kažem: "a ja hoću da dam 800 evra, ali ja ne mogu da dam 800 evra, dozvoljeno je to. Evo ti, izvoli novac, molim te, plati za našu stranku", rekao je Vučić. 

Na pitanje, šta ako je to novac nekog tajkuna ili novac donet džakovima, Vučić je nekoliko puta rekao: “Nemojte kad Vas molim”, naglašavajući da to nije tačno. On je istakao da još jednom moli Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve do kraja.

Zoran Stojiljković bivši član Agencije za borbu protiv korupcije smatra da su identične donacije dovoljan osnov za sumnju, pogotovo kada su donatori korisnici socijalne pomoći. 

„Identične donacije velikog broja građana za kampanje Srpske napredne stranke mogu biti rezultat unutar partijskog dogovora, što samo po sebi nije kažnjivo. Međutim, problem su oni pojedinci koji su donirali SNS a utvrđeno je da su ujedno i primaoci socijalne pomoći odnosno da nisu mogli imati taj novac na raspolaganju, kaže Stojiljković.

Kako je naveo u ovim slučajevima opravdana je sumnja da je stranka na taj način uvela u legalne tokove novac iz nedefinisanih izvora.

„To može biti neki pojedinačni prilog iznad iznosa koji je zakonom dozovoljen, novac od reketiranja nekih lokalnih privrednika ili novac zarađen u nekom poslu sa nemeštenim tenderima“, rekao je Stojiljković.

Iako se podrška birača SNS nije značajno menjala od 2014. do 2017. godine , zanimljivo je da je ova stranka za ovogodišnje predsedničke izbore dobila donacije od blizu 7000 ljudi, 2014 od 2300 ljudi dok je kammpanju SNS za izbore 2016 finansijski pomoglo samo 17 fizičkih lica.

Profesor Stojiljković smara da je i to podatak koji budi sumnju i govori u prilog tezi da pitanje doniranja SNS nije pitanje slobodne volje onih koji stranku podržavaju već rezultat unutarstranačkih kalkulacija.

On međutim navodi da se iz raspoloživih podataka sve završava na sumnjama zbog čega je neophodno da neko javno izađe i posvedoči da mu je stranka dala novac koji je kasnije uplaćen kao donacija.

Prema zakonu o finansiranju političkih aktivnosti zabranjeno je davanje priloga političkom subjektu preko trećeg lica a kažnjiva namera prikrivanja izvora finansiranja. 

I pored toga, Stojiljkovć smatra da je teško poverovati da će se ovaj slučaj završiti podizanjem optužnice protiv odgovornih lica u SNS. 

„Teško da ćemo imati takav epilog. Ipak ovi argumenti Agencije za borbu protiv korupcije su vrlo ozbiljni i oni će zatalasati stvari, bar će im otežati da sledeći put nađu ljude koji će na ovaj način učestvovati u kampanji“ rekao je Stojiljković.

Podsetimo, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je u martu ove godine Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Srpsku naprednu stanku, zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014 godine. 

Agencija u tom izveštaju navodi da je iz podataka koje im je dostavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja utvrđeno da se određeni broj lica istovremeno pojavljuje kao davalac priloga političkoj stranci i kao korisnik socijalne pomoći.

Iako je u intervjuu Insajderu Aleksandar Vučić rekao da izveštaj Agencije ne sadrži podatke Uprave za sprečavnje pranja novca več „ono što oni traže da se ispita“ u izveštaju se nedvosmisleno ističe da je Uprava za sprečavanje pranja novca utvrdila da je 135 lica u kratkom vremenskom roku položilo iznose od 40 000 dinara na lične račune da bi ubrzo nakon toga, taj novac prebacili kao donaciju Srpskoj naprednoj stranci.

Prema podacima Uprave za sprečavanje pranja novca reč je o ukupno 5,4 miliona dinara koji su donirani SNS, bez objašnjenja o poreklu novca.

Zanimljivo je da je Aleksandar Vučić i u kampanji za predsedničke izbore 2017. pomoglo više hiljada građana koji su skoro svi i ovoga puta uplatili identične iznose od 40.000 dinara.

Izvetaj Agencije za borbu protiv korupcije o kontroli troškova u kampanji za predsedničke izbore 2017. godine još uvek nije objavljen iako je novinarima Insjadera u Agenciji rečeno da će izveštaj biti predstavljen javnosti do kraja oktobra. Prema poslednjim informacijama koje smo dobili, izveštaj je završen a trenutno se čeka na potpis direktorke Agencije. 

Na kampanju Aleksandra Vučića 2017. potrošeno je skoro 800 miliona dinara, što je 25 puta više od troškova kampanje drugoplasiranog Saše Jankovića i 300 puta više od trećeplasiranog Luke Maskimovića Belog. Posle Vučića, najviše novca na kampanju je potrošio Vuk Jeremić, tri puta manje, odnosno 262 miliona dinara.

Izvor: Insajder