Zvanični rezultati: Britanija napušta EU

Građani Velike Britanije na referendumu o Evropskoj uniji odlučili su da napuste EU, potvrdila je britanska izborna komisija. Prema rezultatima koje prenosi Rojters, za izlazak iz Unije glasalo je 51,89 odsto, dok je za ostanak bilo 48,11 odsto Britanaca.

Za izlazak iz EU glasalo je 17,41 miliona Britanaca, dok je za ostanak bilo 16,14 miliona građana.

Starosna podela: Mladi za ostanak, stariji za raskid

Prema jutros objavljenim prvim rezultatima, za izlazak iz Evropske unije u najvećem procentu glasale su starije generacije, dok su mladi bili za ostanak u Uniji:

18-24: 75% za ostanak

25-49: 56% za ostanak

50-64: 44% za ostanak

65+: 39% za ostanak

Već oko pet sati izjutra BBC i Skaj njuz su proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti "društvo evropskih naroda".

Nazivajući ovaj referendum istorijskim, BBC navodi da su London i Škotska glasali ubedljivo za ostanak u EU, što nije bio slučaj sa severnim delom Engleske. Glasači u Velsu su u velikom broju podržali izlazak iz EU.

Izlaznost je bila visoka - 72,2 odsto, saopštila je Izborna komisija, dodajući da je važećih listića 33.568.184.

Dejvid Kameron poručio da je Britaniji potreban novi premijer i najavio da podnosi ostavku.

Najdžel Feridž, vođa Stranke za nezavisnost Velike Britanije, proglasio je pobedu na referendumu i nazvao 23. jun "danom nezavisnosti" za Veliku Britaniju. On je pozvao premijera i vođu Konzertvativne partije Davida Kamerona da odmah podnese ostavku.

Sličan referendum je u Britaniji održaln i 1975, kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Domino efekat - reakcije svetskih zvaničnika

Predsednica škotske vlade Nikola Stardžon izjavila je, posle pobede pristalica izlaska Velike Britanije iz EU, da je jasno da ljudi u Škotskoj vide svoju budućnost u Uniji. Škotska nacionalna partija najavljuje mogućnost novog referenduma o nezavisnosti škotske.

Sva 32 lokalna okruga u Škotskoj na jučerašnjem referendumu su glasala za ostanak u EU. Dok je u Škotskoj za ostanak u EU glasalo 62, a protiv 38 odsto, ukupno je u Velikoj Britaniji, prema projekciji BBC-ija, za izlazak glasalo 52 odsto.


"Škotska je dala snažan, nedvosmislen glas da ostane u EU i pozdravljam tu podršku našem evropskom statusu", rekla je Stardžon.

Ona je dodala da će sačekati konačne rezultate u celoj Velikoj Britaniji, ali da je Škotska "odlučno" rekla šta želi.

Pobeda pristalica Bregzita podstakla je nagađanja da bi Škotska mogla opet tražiti referendum o nezavisnosti od Velike Britanije, popšto je na referendumu 2014. s 55 odsto glasova izglasan ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lider holandske evroskeptične Partije za slobodu Gert Vilders izjavio je da je na Holandiji red da održi referendum o članstvu u EU pošto su Britanci glasali za izlazak iz Unije. 

"Ura za Britance! Sada je red na nas. Vreme je za holandski referendum", naveo je Vilders na Tviteru.

Nemački vicekancelar i lider Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel ocenio je da je danas "loš dan za Evropu". I ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je danas "tužan dan" za Evropsku uniju i Veliku Britaniju pošto su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz EU.

Štajnmajer je to rekao spremajući se za sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, preneo je BBC.

S druge strane, lideri desničarskih stranka u Holandiji i Francuskoj Gert Vilders i Marin Le Pen pozdravili su rezultate referenduma u Velikoj Britaniji i tražili slično izjašnjavanje u svojim zemljama.