Zvanični rezultati izbora u Šapcu: SNS ima većinu, od ukupno 69 mandata osvojio 36

Na ponovljenim izborima na 27 mesta u Šapcu, prema zvaničnim rezultatima Gradske izborne komisije, lista Srpske napredne stranke osvojila je 30.042 glasa ili 36 mandata, a ZZS Nebojše Zelenovića 18.285 glasova ili 21 mandat.

Izbori

Zapadna Srbija osvojila je sedam mandata, a cenzus je prešla i “Metla” koja je osvojila dva mandata, dok će po jedan mandat u gradskoj skupštini imati i “Prilika”, Ruska stranka i Evropska zelena partija.

Sa osvojenih 36 od 69 mandata u lokalnom parlamentu, SNS može samostalno da formira vlast.

Predstavnici Izbornog štaba ove stranke su, prema navodima N1, naveli su da su "izborni uslovni bili najgori u istoriji", da su članovi odbora "bili šikanirani i maltretirani ceo dan, da nisu mogli da priđu izbornom materijalu".

SNS je pobedu u Šapcu proglasio još sinoć.

Na neregularnosti je ukazao Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i lider stranke Zajedno za Srbiju.

"Važno je istaći da nažalost i ovaj novi dan izborni dan nije protekao kako smo se nadali. Puno kriminalaca, vozila iz Valjeva, Loznice, Beograda, iz Sremske Mitrovice, nekih ljudi sumnjivih kvaliteta koji su vršili pritisak na građane kako da glasaju, izvozili ih na biračka mesta... Puno neregularnosti", rekao je Zelenović.

On je uveren da su birački odbori evidentirali sve neregularnosti, a da odluke o tome donosi Gradska izborna komisija.

“Ali jako mi je žao što se to desilo, očekivali smo da će se posle onoga što se desilo na prethodnim izborima, da će se SNS opametiti, da neće ovde dovoditi ljude sa strane i da će pustiti Šapčane sami da odlučuju, naročito ljude sa sela”, dodao je Zalenović.

Pravo glasa na ponovljenim izborima imalo je 28.896 birača, što je skoro trećina ukupnog biračkog tela u tom gradu. Izbori su ponovljeni na 27 biračkih mesta. Na glasačkom listiću bilo je 12 lista.

Izvor: Beta; N1; Insajder