Zvanično potvrđeno za Insajder: Zoran Babić v.d. direktora Koridora Srbije

U pres službi Vlade Srbije za Insajder.net navode da je funkcioner Srpske napredne stranke Zoran Babić imenovan za v.d. direktora "Koridora Srbije", na predlog Ministarstva privrede.

Zoran Babić

Ranije danas mediji su preneli saznanja iz Vlade da je Zoran Babić, bivši šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke, izabran na današnjoj sednici Vlade Srbije za novog direktora Koridora Srbije.

Naveli su i da je Babić izabran jednoglasno, bez ijednog komentara.  Kako nam je zvanično rečeno u pres službi Vlade Srbije današnjoj sednici nisu priosustvovali resorna ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Dušan Vujović i ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Podsetimo, svojevremeno je Velimir Ilić, lider Nove Srbije, tvrdio da mu je premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao da će preuzeti funkciju direktora Koridora Srbije, ali se to nije dogodilo, pa je Ilić demonstrativno i uz brojne optužbe napustio vladajuću koaliciju.

Za Koridore Srbije konkurs je raspisan 10. februara, a rok za podnošenje prijava bio je 30 dana.

Prema Zakonu se direktori javnih preduzeća biraju na javnom konkursu na četiri godine, a kandidati treba da imaju najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva u delatnostima kojima se bavi javno preduzeće. 

Uslovi za imenovanje su i da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima radno iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, da nije član organa političke stranke, da nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci i da mu nisu izrečene mere bezbednosti u skladu sa zakonom.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je Zakon o javnim preduzećima krajem februara prošle godine, koji predviđa da se direktori javnih preduzeća biraju na javnom konkursu.

Iako su prema tom zakonu profesionalni menadžeri morali biti imenovani najkasnije 4. marta 2017, od 37 javnih preduzeća u zakonskom roku konkursi su okončani, a novi rukovodioci postavljeni u njih tri.

Direktore javnih preduzeća bira Vladina Komisija za sprovođenje konkursa za izbor direktora.

Biografija Zorana Babića

Kako se navodi u biografiji Zorana Babića, koja je objavljena na sajtu Vaterpolo saveza Srbije, na čijem je čelu bio do novembra 2013, Babić je završio osnovnu školu "Popinski borci" u Vrnjačkoj Banji, srednju školu matematičkog smera "Slobodan Penezić Krcun", a diplomirao je 1996. na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i tako stekao zvanje diplomiranog mašinskog inženjera.

Navodi se i da je upisao master studije Univerziteta privredne akademije u Novom Sadu - Poslovna ekonomija i finansije.

Kao radno iskustvo navodi se: direktor marketinga PP ZM produkt Vrnjačka Banja, predstavništvo Beograd, direktor razvoja zajedničkih službi "Prva petoletska" Trstenik, u JP Beli izvor u Vrnjačkoj Banji obavljao niz funkcija od šefa sektora do tehničkog direktora. Od 2008. poslanik je u Narodnoj skupštini. Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2016. godine nije bio na listi SNS-a.