Zvonko Veselinović osuđen na dve godine zatvora za nelegalno iskopavanje šljunka, Radoičić oslobođen

Na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu Zvonko Veselinović osuđen je na dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, dok je Milan Radoičić, odnedavno potpredsednik Srpske liste na Kosovu, oslobođen krivične odgovornosti, prenosi portal Južne vesti. Na dve godine zatvora osuđena su i druga dvojica optuženih Goran Makragić i Ivan Stamenović. Presuda nije pravosnažna, a u slučaju žalbi o njima će odlučivati Apelacioni sud u Nišu.

Zvonko Veselinović, Milan Radoičić

 Oni su optuženi da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima šljunka na Koridoru 10  tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala. U prvom postupku koji se protiv njih vodio pred istim sudom u Pirotu za to delo, u februaru 2017. godine sva četvorica optuženih su oslobođeni. Međutim, nakon toga, Apelacioni sud u Nišu je naložio ponavljanje postupka.

U ponovljenom postupku, sudsko veće na čelu sa sudijom Bojanom Antićem donelo je drugačiju presudu. Trojica optuženih, među kojima i Zvonko Veselinović osuđeni su na dve godine zatvora.

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koga kosovska policija traži zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića, oslobođen je u postupku za šljunak jer, kako je sudija obrazložio, nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnom delu.

„Rukovodili smo se dokazima, tonskim zapisima i transkriptima razgovora i došli do toga da su okrivljeni bili odgovorna lica“, rekao je sudija Bojan Antić, a prenose Južne vesti.

Portal navodi da je sud ustanovio da je Veselinović obezbedio šlepere, kamione i drugu mehanizaciju, da je Stamenović otkupljivao njive i bio zadužen za dokumentaciju, dok je sav posao išao preko Makragićeve firme.

„Za Radoičića ima indicija da je učestvovao u podeli novca sa Veselinovićem, ali operativno nije učestvovao“ , objasnio je sudija.

Izricanju presude prisustvovao je samo osuđeni Ivan Stamenović.

Osuđenima je naloženo da plate troškove postupka, ali i naknade za korišćenje mineralnih sirovina i promenu namene obradivog zemljišta. Takođe, kako prenose Južne vesti, oduzeta im je dobit koju su zaradili na ovom poslu i to više od 23 miliona dinara.

Ko su Zvonko Veslinović i Milan Radoičić

Za Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova,  javnost je prvi put čula tokom 2011. kada je predstavljen kao jedan od najvećih heroja "odbrane" Srba na Kosovu. Dok su tada lokalni Srbi mesecima na barikadama sprečavali otcepljenje Kosova od Srbije, a Zvonka Veselinovića predstavnici svih stranaka nazivali herojem, njegove mašine, bageri i kamioni prokopavali su nove, alternativne puteve na administrativnoj liniji sa Kosovom. Ovi putevi su prema istraživanju Insajdera godinama služili za šverc robe između Srbije i Kosova.

Kada je Veselinović uhapšen krajem 2011, u prvom trenutku nije bilo jasno da li je uhapšen po zahtevu KFOR-a zbog organizovanja barikada ili zbog zloupotreba za koje ga tereti Srbija. Ispostavilo se  da se radi o optužnici za prisvajanje kamiona Hipo lizinga.

U decembru 2012. je pušten je da se brani sa slobode.

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, inače prijatelji, imali su zajedničke poslove. To najbolje pokazuje optužnica kojom su obojica bili optuženi za prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga. Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu 2011, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa severa Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016.

Ime Milana Radoičića pominje se poslednjih godina, ali nije bio u fokusu pažnje javnosti, sve do ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića 16. januara ove godine.

Iako su predstavnici najviših državnih institucija mesecima tvrdili da ne znaju ko je Milan Radoičić niti koja je njegova uloga na Kosovu, on je u međuvremenu izabran za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu – i stranke koju otvoreno podržava vladajuća Srpska napredna stranka.

Takođe, uprkos činjenjici da ga kosovsko tužilaštvo sumnjiči da je umešan u ubistvo Ivanovića, srpske vlasti su stale u odbranu Radoičića. Kao argument za  tvrdnju da je nevin, iskoristili su poligrafsko testiranje koje je Radoičić prošao. 

Radoičić je inače bio optužen da je 2003. učestvovao u otmici makedonskog biznismena ali je oslobođen svih optužbi nakon što je oteti biznismen, osam godina kasnije, promenio iskaz. Radoičić je zbog falsifikovanja dokumenata osuđen uslovnom kaznom zatvora.

Serijal „Patriotska pljačka“: Dokazi o tome kako je Veselinović napravio imperiju na Kosovu

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu „Patriotska pljačka“,  Zvonko Veselinović je bio jedan od onih koji se obogatio zahvaljujući odluci Vlade Srbije 2005. godine da se ukine PDV na svu robu koja iz Srbije ide na Kosovo.

Pored optužnice za prisvajanje kamiona Hipo lizinga koju je podiglo tužilaštvo Srbije u decembru 2011.  godine, kada je i uhapšen, protiv njega su vođene istrage i na Kosovu.   

Prema podacima iz tih istraga do kojih su došli novinari Insajdera, Zvonko Veselinović je naftu iz Srbije na Kosovo krijumčario zajedno sa jednim od najpoznatijih pripadnika kriminalnih struktura na Kosovu, Mentorom Bećirijem.

U istrazi se došlo do saznanja da su Zvonko Veselinović i albanski biznismen Mentor Bećiri organizovali nelegalni promet nafte. Mentor Bećiri je kum Ekrema Luke, koji je prema informacijama do kojih je došao UNMIK, vrh organizovanog kriminala na Kosovu. U istrazi je UNMIK došao do saznanja da se Mentor Bećiri bavi krijumčarenjem droge i cigareta iz Crne Gore i Albanije, a krijumčarenjem nafte i naftnih derivata iz Srbije.

Hapšen je nekoliko puta, ali je isto tako svaki put pušten jer, kako se navodi u službenim beleškama do kojih je došao Insajder, uživa zaštitu KPS-a i kosovske vlasti. Posle proglašenja nezavisnosti Kosova sve predmeta UNMIK-a preuzeo je EULEX i po svemu sudeći odustalo se od dalje istrage oko nelegalne trgovine naftom u koju je, prema do tada prikupljenim podacima, navodno bio uključen i Veselinović. 

Veselinović hapšen zbog sumnje da je preprodavao drogu

Zvonko Veselinović hapšen je i 2003. godine i zbog sumnje da je preprodavao drogu. Sa njim su tada na prostoru Raške i Novog Pazara uhapšeni i Dražan Stojković i Strahinja Šunjević, iz Kosovske Mitrovice i Novog Pazara. Uhapšeni su pod sumnjom da su organizovali preprodaju preko tri kilograma heroina. Na saslušanju u policiji sva trojica su priznali delo. Veselinović je tada rekao da je nabavio preko tri kilograma heroina od izvesnog vodiča, zvanog Kena iz Prištine. Ovu drogu je zajedno sa Stojkovićem pokušao da proda za 39.000 evra kupcu kog je pronašao Strahinja Šunjević. 

Priznanje dato u policiji, Veselinović je kasnije povukao pred istražnim sudijom, tvrdeći da su ga u prostorijama SUP-a Novi Pazar tukli i tako primorali da potpiše nešto što se nije desilo.

Tri godine kasnije, nakon dva suđenja, pravosnažnom presudom Okružnog suda u Kraljevu, sva trojica su oslobođena odgovornosti. Dve godine nakon oslobađajuće presude Strahinja Šunjević je uhapšen u Novom Sadu i osuđen na četiri godine zatvora zbog preprodaje heroina sa Kosova na teritoriji Vojvodine.

U nastavku pogledajte insert iz serijala Insajder „Patriotska pljačka“ koji je na Televiziji B92 emitovan 2012. godine.  

Izvor: Južne vesti; Insajder