(Ni)čija deca

1

Insajder dokument: (Ni)čija deca - prvi deo

48:52

Insajder dokument: (Ni)čija deca - prvi deo

Zbog ratova u svetu u ovom trenutku raseljeno je više od 80 miliona ljudi. Bar polovinu od tog broja čine deca. Tačan broj maloletnika koji su na putu ka sigurnijoj budućnosti potpuno sami - niko ne zna.

Prvi maloletnici bez pratnje pojavili su se u najvećem talasu migracija 2015. godine kada ih je srpski sistem azila jedva prepoznavao.

Srbija im je jedna od stanica na putu ka Evropi, ali su ovde duže nego što su planirali.

Insajder dokument donosi potresnu priču o deci izbeglicama koji putuju bez roditeljske pratnje.

U prvom delu dokumentarnog filma (Ni)čija deca autorke Ivane Stojanović čućete iskustva nekoliko maloletnih dečaka i onih koje su svoje punoletstvo dočekali na putu ka Evropi. Takođe, o njihovom putu i odnosu država prema njima govore šefica UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli, pravnik Nikola Kovačević, socijalna radnica i koordinatorka iz organizacije Jesuit refugee service Jelena Đurđević, psihološkinja iz Mreže psihosocijalnih inovacija (PIN) Irena Stojadinović, staratelj maloletnih izbeglica Igor Milikić, zamenica Zaštitnika građana Nataša Tanjević, zamenica komesara za izbeglice i migracije Srbije Svetlana Velimirović, zaposlena u humanitarnoj organizaciji u Avganistanu i Andraš Lederer iz mađarskog Helsinškog odbora.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.