Đukanović: Crnu Goru zanima članstvo u Evropskoj uniji, a ne alternativa članstvu

Crnu Goru zanima članstvo u Evropskoj uniji, a ne alternativa članstvu i podržaće sve, uključujući Evropsku političku zajednicu, ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja tog procesa, poručio je danas predsednik Crne Gore Milo Đukanović, posle samita Zapadni Balkan - Evropska unija u Briselu.

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore. Foto: Srđan Ilić

Đukanović je rekao da, za sada, ne postoji spremnost da se razgovara o datumima ulaska zemalja u EU, ali da postoji raspoloženje da se radi na unapređenju ambijenta, pre svega na otklanjanju prepreka koje su se iskazale, najdirektnije u slučaju odnosa Bugarske prema Severnoj Makedoniji, preneo je portal Pobjeda.

"To je na nivou pojedinačnih razmišljanja naglas. Ne bih mogao o tome govoriti kao o politici EU. I dalje je stav da se ne govori o datumima, već o stvaranju ambijenta u kome će se proces ubrzati. Oko toga postoji konsenzus", naveo je Đukanović.

On je dodao da je jako važno da je kroz sve diskusije ponovljeno da ideja oko političke zajednice nisu zamena za članstvo već da su neki novi okviri, kojim se dopunjava institucionalni odnos između zemalja Zapadnog Balkana i EU koji može pomoći da se dodatno pospeši proces, ali da je osnovna ideja članstvo Zapadnog Balkana.

Đukanović je preneo da se u Evropskom savetu iskreno razmišlja kako eliminisati prepreke da bi se omogućio dalji nesmetan proces integracija.

Izvor: FoNet