Evropska unija: Ukrajini za oružje još nekoliko miliona evra

Visoki izaslanik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel saopštio je danas da EU planira još 500 miliona evra podrške Ukrajini, za nabavku oružja.

Žozep Borel, Visoki izaslanik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Foto: Insajder

On je na sastanku ministara spoljnih poslova grupe zemalja G7 rekao da će novac biti namenjen za nabavku teškog naoružanja. Dodatnih 500 miliona evra povećaće ukupnu finansijsku podršku koju je EU dala Ukrajini na dve milijarde evra.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio je "punu podršku" novoj finansijskoj pomoći Ukrajini. "Vreme je od suštinske važnosti", napisao je Mišel na svom Tviter nalogu.

Ministri spoljnih poslova EU skrenuli su pažnju na to da je za bilo kakvu novčanu podršku prvo potrebna ratifikacija svih država članica. Neke zemlje izrazile su sumnju, pa je malo verovatno da će finansijska pomoć Ukrajini biti odobrena pre sledeće nedelje.

Borel je dodao da se nada da će se zemlje EU uskoro dogovoriti oko embarga na rusku naftu, uprkos neslaganju nekih zemalja.

Na sastanku G7 učestvuju Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Italija, Japan i SAD, dok Ukrajina i Moldavija prisustvuju kao gosti.

Izvor: Beta