Hrvatska obeležava 100 godina od rođenja Tuđmana

Hrvatska sutra obeležava stotu godišnicu od rođenja prvog predsednika samostalne Hrvatske Franje Tuđmana, dvema odvojenim manifestacijama - svečanim programom u organizaciji HDZ-a u Zagrebu i u Vukovaru u organizaciji njegovog mlađeg sina Stjepana i nekadašnjih saradnika.

Franjo Tuđman. Foto: Srđan Ilić

U Zagrebu će u Hrvatskoj akademiji nauka i umetnosti u prepodnevnim satima biti održan naučno stručni skup pod nazivom "Uvek i sve za Hrvatsku", na kojem će govoriti premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković i najbliži Tuđmanovi saradnici.

U večernjim satim će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u kojoj je u februaru 1990. godine bio održan Prvi opšti sabor HDZ-a, biće održana svečanost na kojoj će pred oko 2000 učesnika govoriti takođe Plenković.

Rukovodstvo HDZ-a će sutra ujutru položiti vence na Tuđmanov grob na groblju Mirogoj u Zagrebu i kod rodne kuće u Velikom Trgovišću, prenela je Hina.

Nezavisno od Zagreba, 100-ta godišnjica rođena Tuđmana biće obeležena i u Vukovaru, koju organizuje krug njegovih nekadašnjih saradnika među kojima je i Stjepan Tuđman, mladi sin prvog hrvatskog predsednika.

Izvor: Tanjug