Italija nije uvrstila zahtev Prištine

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izjavio je da Italija, koja predsedava Komitetom ministara SE, nije uvrstila zahtev Prištine za članstvo u nacrt današnje sednice koja se održava u Torinu.

Nemanja Starović. Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Starović je za RTS rekao da to, nažalost, ne znači da se ne može desiti da na samom početku sednice, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, neka od država članica predloži da ta tema ipak bude uvrštena.

Navodeći da sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Torinu prisustvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, Starović je rekao da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da zaštiti vitalne nacionalne interese.

Dodao je da je, ako bi se i desilo da u nekom momentu, pa i danas, da Komitet SE dvotrećinskom većinom pokrene pristupnu proceduru za privremene institucije iz Prištine, taj proces izuzetno zahtevan, komplikovan i da izuzetno dugo traje.

"Dakle Komitet minnistara to prebacuje dalje u nadležnost Parlamentarne skupštine SE, tamo je takođe, potrebna dvotrećinska većina. Parlamentarna skupština prebacuje trima nadležnim komitetima, koji potom raspravljaju, pa se sve se opet vraća na Parlamentarnu skupštinu, zahteva se dvotrećinska većina i u konačnom koraku opet na Komitet ministara SE", objasnio je Starović.

Prema njegovim rečima, sve to skupa ne može da traje tehnički manje od godinu dana, a vrlo je verovatno da može trajati i mnogo duže.

Izvor: Tanjug