Joksimović: EU odobrila Srbiji više od 220.000 evra bespovratnih sredstava

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je danas da je Evropska unija odobrila Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata.

Jadranka Joksimović. Foto: Srđan Ilić

Radi se o tri projekta u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

Za projekte iz sektora transporta odobreno je 135,74 miliona evra, i to za modernizaciju železničke pruge Niš – Dimitrovgrad - granica sa Bugarskom, rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnje drugog koloseka na deonici Stalać - Đunis u okviru pruge Beograd – Niš, kao i na obezbeđivanje bezbedne plovidbe na Dunavu kroz projekat vađenja potopljene nemačke ratne flote iz Drugog svetskog rata kod Prahova.

U sektoru energetike odobreno je 17,04 miliona evra za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnje dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH i za uvođenje sistema "pametnog" merenja potrošnje električne energije.

Još 36,43 miliona evra dobrena su za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2", a u sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom "Ruralni širokopojasni internet", koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,41 milion evra obezbediti uvođenje „brzog“ interneta u ruralnim područjima za skoro 700 domaćinstava i za više od 1.500 javnih objekata, uključujući škole.

Novac je odobren u okviru šestog poziva Evropske unije za podnošenja predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a ukupna procenjena investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata je 885,413 miliona evra.

"Svi ovi projekti koncipirani su tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji i da prodube ukupnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije sa regionom Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom", izjavila je Joksimović.

Naglasila je da je cilj tih projekata ravnomerni regionalni razvoj naše zemlje, otvaranje novih radnih mesta širom Srbije, poboljšanje zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, na koje se naša zemlja obavezala.

„Pristupanje Srbije Evropskoj uniji ne podrazumeva samo ispunjavanje merila iz pregovaračkih klastera i usaglašavanje sa zakonodavstvom Unije, već pre svega ima za cilj da unapredi uslove života svih naših građana, što je prioritet i rukovodstva Srbije", poručila je Joksimović.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan jedan je od glavnih instrumenata za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata za sprovođenje Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan.

Taj plan predviđa ulaganja Evropske unije u iznosu od devet milijardi evra bespovratne pomoći u prioritetne oblasti i projekte koji doprinose daljem povezivanju u regionu, kao i boljoj povezanosti sa Evropskom unijom, kako bi se ubrzao slobodan protok ljudi, robe, usluga u kapitala, naglasila je Joksimović u saopštenju. 

Izvor: FoNet