Kurti: Srbija ne želi sporazum

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da Srbija nije zainteresovana za napredovanje u dijalogu i postizanju sporazuma, i da joj smeta napredak koji ima Kosovo.

Aljbin Kurti. Foto: Beta/AP Photo/Michael Sohn

U izjavi iz Ohaja (SAD) gde boravi u višednevnoj poseti, Kurti je rekao da nije pomno pratio poslednji proces pregovora o registarskim tablicama u Briselu, ali da veruje da će posrednik u dijalogu, izaslanik EU Miroslav Lajčak objasniti koja strana nije bila konstruktivna.

"Za sebe nemam dileme. Znam da je naš glavni pregovarač Besnik Bisljimi bio i konstruktivan i kreativan, ali očigledno je da Beograd nije zainteresovan za dogovor", rekao je Kurti za RTK.

Podvukao je da nikada neće dozvoliti da se dovede u pitanje "reciprocitet u odnosima dve zemlje".

"Predsednik Srbije pojačava agresiju na Kosovo i verujem da to ima veze sa uspehom Kosova. Napredujemo u svim oblastima i to mu smeta. Mi radimo svoj posao, ali i zapadne kancelarije moraju da pokažu Beogradu da tako ne može", rekao je Kurti.

Ocenio je da je podnošenje zahteva za učlanjenje u Savet Evrope veoma značajno za Kosovo.

Beograd nije pokazao konstruktivnost

Šef pregovaračkog tima Prištine Besnik Bisljimi večeras je posle razgovora sa sprecijalnim posrednikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom optužio  srpsku stranu da nije pokazala konstruktivnost.

On je novinarima posle sastanaka rekao da je danas trebalo da se razgovara o tablicama i energetici, ali da srpska strana nije iznela konkretna rešenja ni predloge.

Bisljimi je izneo i tvrdnju da je srpska delegacija došla u Brisel samo sa namerom da međunarodnoj zajednici pošalje signal da je Beograd spreman za razgovore.

Na pitanje novinara da li to ima veze sa zahtevom Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Bisljimi je kazao da su to dva odvojena procesa.

On je optužio Beograd da ne poštuje Briselski sporazum time što blokira učlanjivanje Prištine u međunarodne organizacije. 

Na pitanje da li je sa Lajčakom bilo reči o aplikaciji Prištine za Savet Evrope, Bisljimi je rekao da to nije pitanje za dijalog, a da je Lajčak posrednik u dijalogu.

On tvrdi da je ovo bila poslednja prilika za Beograd da pokaže konstruktivnost i da dokle god je samo Priština konstruktivna nema razloga za nove sastanke.

"Nismo ovde došli da razgovaramo nego da postignemo dogovor. A gospodin Petković to nije razumeo", ocenio Bisljimi. 

On je dodao da je Srbija pokušala da na dnevni red stavi pitanje Zajednice opština, ali da prištinska strana to nije mogla da prihvatim, jer je dnevni red bio unapred određen.

Izvor: Beta, Tanjug