Lajčak: Bez dogovora o registarskim tablicama

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak javio je da su rezultati današnje runde pregovora delegacija Kosova i Srbije u Briselu "pomešani", ali da nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

Petar Petković i Miroslav Lajčak. Foto: twitter/@MiroslavLajcak

U Briselu je danas održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, o nalaženju trajnog rešenja za registarske tablice.

"Upravo smo završili sastanke sa glavnim pregovaračima u Briselu. Rezultati su pomešani. Nažalost nije postignut dogovor o registarskim tablicama ali smo ostvarili napredak po drugim pitganjima uključujući energiju", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Uz priložene fotografije sa odvojenih susreta sa pregovaračima, Lajčak je dodao da će rad "biti nastavljen".

Ranije su mediji javili da su tri teme na stolu u današnjoj rundi pregovora - nestali, registarske tablice i energetika.

Petković posle nove runde dijaloga: Priština odbija sve predloge

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u Briselu da ni današnja runda dijaloga nije donela rezultat jer Priština odbija sve predloge.

Posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, Petković je rekao da se on danas nije sastao sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, "između ostalog i zbog toga što je on odbio da razgovara" o Zajednici srpskih opština (ZSO) i o pitanju nestalih.

"Imali smo duge i teške razgovore koji su bili opterećeni jučerašnjom jednostranom i protivpravnom odlukom Prištine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Uprkos tome, mi smo i danas bili u Briselu, pokazali smo da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru i stabilnosti", kazao je Petković za srpske medije.

Petković je naveo da su teme razgovora bila pitanja od značaja za normalizaciju odnosa "u kontekstu života Srba na Kosovu".

"Razgovarali smo o ZSO, to je za nas ključno pitanje bez kojeg nema normalizacije odnosa. Razgovarali smo i o pitanju energetike, o registarskim tablicama, o pitanju nestalih, o problemu dostave lekova na prostor Kosova i o zabrani ulaska zvaničnicima Srbije na Kosovo, slobodi kretanja i mnogim drugim pitanjima", dodao je.

Petković je rekao da "u određenim temama postoji prostor za dogovor", ali je dodao da je za to "potrebna i druga strana koja mora da se saglasi, a ona sve odbija".

"Ne pristajemo na ucene, ali shvatamo značaj dijaloga. Vidite i kroz zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope koliko su jaki pritisci na Beograd, ali mi ćemo se boriti i nećemo priznati nezavisnost Kosova", naveo je.

Petković, glavni pregovarač Srbije, danas se u Briselu sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a zatim su usledili odvojeni sastanci delegacija Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima. Zajedničkog, trilateralnog sastanka nije bilo.

Izvor: Beta