Lavrov: Rusija spremna da razgovara o razmeni zatvorenika

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas da je Moskva spremna da razgovara sa Vašingtonom o razmeni zatvorenika u kojoj bi bila uključena američka košarkašica Britni Grajner (Brittney Griner) i to putem kanala komunikacija na nivou predsednika.

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije. Foto: Srđan Ilić

"Spremni smo da razgovaramo o tom pitanju, ali samo u okviru kanala (komunikacija) koji su dogovorili predsednici (Vladimir) Putin i (Džozef) Bajden (Joseph Biden)", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Kambodži.

On je rekao da postoji specijalni kanal koji su predsednici dogovorili i da uprkos nekih javnih izjava taj kanal je i dalje poptpuno aktuelan.

"Ako Amerikanci odluče i dalje da učestvuju u javnoj diplomatiji i daju bombastične izjave... to je njihova stvar i čak njihov problem", rekao je Lavrov navodeći da Vašington "ne uspeva" da radi "smireno i profesionalno" na brojnim pitanjima.

Ruski sud je juče osudio američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora zbog posedovanja droge, što je teška kazna koja otvara put mogućoj razmeni zatvorenika između Moskve i Vašingtona.

Prošle nedelje šef američke diloplomatije Entoni Blinken (Anthony) i njegov kolega Sergej Lavrov imali su prve razgovore od početka ruske ofanzive u Ukrajini.

Blinken je rekao da se zalagao kod Lavrova da prihvati ponudu Vašingtona za oslobađanje Britni Grajner i još jednog Amerikanca u zatvoru u Rusiji, Pola Vilana (Paul Whelan), koji izdržava kaznu od 16 godina zatvora zbog špijunaže.

Više američkih medija javilo je da se radi o razmeni Britni Grajner i Vilana za čuvenog ruskog trgovca oružjem koji je zatvoren u SAD Viktora Buta.

Izvor: Beta