Lideri EU žele da osnuju fond za obnovu Ukrajine

Lideri EU rade na tome da 30. maja osnuju fond za obnovu Ukrajine, ali je i dalje nejasno kako će se on finansirati.

Rat u Ukrajini. Foto: Beta/AP Photo/Andriy Andriyenko

"Trebalo bi uspostaviti platformu za rekonstrukciju Ukrajine koja će okupiti ukrajinsku vladu, države članice EU, kao i partnere, finansijske institucije i organizacije", navodi se u nacrtu zaključaka lidera, prenosi Rojters.

Platforma će biti podržana "novim instrumentom solidarnosti EU koji kombinuje davanja na nivou EU i na nivou država članica", navodi se u nacrtu, u kom se ne precizira da li novi "instrument solidarnosti EU" znači i novo zajedničko zaduživanje njenih članica, prenosi britanska agencija.

Evropska komisija predložila je u sredu da se uspostavi mehanizam grantova i zajmova neodređene veličine pod nazivom "Obnovi Ukrajinu", po uzoru na postojeći fond EU za oporavak za koji su se države članice zajednički zadužile na tržištu.

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajini. Foto: Beta/AP Photo/Andriy Andriyenko

Nemačka se već izjasnila da se protivi povećanju zajedničkog duga EU.

Procene ekonomista o ceni obnove Ukrajine variraju između 500 milijardi i dva biliona evra, u zavisnosti od dužine trajanja sukoba i obima uništenja.

Uzimajući u obzir da su potrebne sume tolikih razmera, EU takođe razmatra da obnovu finansira iz zaplenjene i zamrznute ruske imovine na svojoj teritoriji, pokazuje nacrt zaključaka.

"Evropski savet pozdravlja napore uložene u cilju obezbeđivanja odgovarajućih mera konfiskacije, uključujući istraživanje opcija koje imaju za cilj korišćenje zamrznute ruske imovine za podršku obnovi Ukrajine", navodi se u nacrtu, prenosi britanska agencija.

Izvor: Tanjug