Ministarka Tras: Kriza u snabdevanju žitaricama iz Ukrajine mora da bude rešena sledećeg meseca

Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras izjavila danas da kriza u snabdevanju žitaricama zbog rata u Ukrajini mora da bude rešena "tokom narednog meseca" i da bi u suprotnom posledice mogle da budu "katastrofalne", javlja Radio Slobodna Evropa.

Elizabet Tras, ministarka spoljnih poslova Velike Britanije. Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Ona je nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari na zajedničkoj konferenciji rekla da će Velika Britanija pružiti svu potrebnu pomoć za rešavanje krize.

"Vrlo je jasno da ukrajinske luke moraju biti zaštićene, komercijalna plovila treba da imaju bezbedan prolaz. Ujedinjeno Kraljevstvo nudi svoju stručnost na svim poljima za donošenje mera kako bi žitarice mogle da krenu bezbedno, ali biće potreban međunarodni napor", navela je Tras.

Čavušoglu je rekao da se Turska protivi ilegalnoj trgovini ukrajinskim žitaricama od strane bilo koje zemlje, što uključuje i Rusiju, javlja turska državna agencija Anadolija.

On je dodao da će, ukoliko Rusija i Ukrajina postignu sporazum na predstojećem sastanku u Istanbulu, biti uspostavljen "kontrolni centar" za koridor za transport žitarica iz Ukrajine.

"Ako u Istanbulu bude potpisan sporazum, biće uspostavljen kontrolni centar, koji će služiti kao bezbedna zona za izlaz iz teritorijalnih voda Ukrajine", rekao je Čavušoglu.

Izvor: Beta