“Mirëdita, Dobar dan!” od 25. maja u Beogradu

Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.

Miredita, dobar dan! 2018. Foto: Srđan Ilić

Festival “Miredita, dobar dan!” u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih Inicijativa, Foruma ZFD i organizacije Integra sa Kosova, predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo, navedeno je u saopštenju.

Ove godine festival se simbolično otvara glasovima žrtava donetim u umetničkoj formi, jer je danas važnije nego ikada da ih čujemo, kako bismo razumeli da je mir jedina sigurna opcija za sve, poručili su organizatori 

“Razgovor o bolnim temama je nulta tačka odnosa Srbije i Kosova, prošlost je tu da iz nje učimo, kako bismo naučili da se mir gradi na empatiji i činjenicama. Građani i građanke Srbije i Kosova zaslužuju mir koji traje, koji ih motiviše da se međusobno upoznaju i saznaju više jedni o drugima, a ne ksenofobiju i međusobno nerazumevanje, kom danas svedočimo” rekla je Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Svečanost povodom otvaranja, održaće se 26. maja, u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju u 18 časova, nakon čega će od 19:00 biti igrana predstava “Stifler”, koja kritički promatra moralne standarde društva koji se često koriste kao kriterijum za iskazivanje ljudskosti i pružanje pomoći.

U fokusu debatnog programa festivala ove godine će biti odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka. Na repertoaru festivala ove godine je i film “Košnica”, rediteljke Bljerte Bašoli, koji će premijerno biti prikazan beogradskoj publici 28. maja od 20:00 u Jugoslovenskoj Kinoteci. 

“Košnica” je jedini film sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar, a osvojio do sada mnogobrojne nagrade, među kojima i tri nagrade na Sandens festivalu. 

Ulaz na film, kao i na sve događaje sa programa festivala “Mirëdita, dobar dan!” je besplatan. 

Izvor: FoNet