Mišel: Uniji potreban Zapadni Balkan, vreme je za novi zamah EU

Bosna i Hercegovina ima jasnu evropsku perspektivu, a Evropska geopolitička zajednica nije zamena za evropski put država Zapadnog Balkana, već mogućnost da se one integrišu u veći oblik saradnje sa EU, izjavio je u Sarajevu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Šarl Mišel u Sarajevu. Foto: BETAPHOTO/European Council/Dario Pignatelli

Mišel se danas po dolasku u Sarajevo sastao sa članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom, a zbog oporavka nakon operacije kičme Željko Komšić nije prisustvovao sastanku, preneo je Klix.

Srećan sam što sam ovde kako bih iznova potvrdio vaše opredeljenje za EU. Dozvolite da ponovim ono što sam rekao na Bledu - ja sam istinski uveren da Zapadnom Balkanu treba EU, ali podjednako je i Uniji potreban Zapadni Balkan. Vreme je za novi zamah u EU, kazao je Mišel.  Istakao je da će se u junu održati sastanak lidera 27 zemalja članica EU sa liderima Zapadnog Balkana.

Želja nam je da produbimo saradnju i nastavimo dijalog, a hteo sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti i da saznam vaše prioritete kako bismo našli način na koji vam mi kao EU možemo pomoći, rekao je Mišel.

Dodao je da izazovi sa kojima se Evropa suočava zahtevaju novi način rada.  Moramo naći način da ubrzamo proces evropskih integracija, moramo uzeti novi zamah za reforme, a veoma je važno da se politički lideri sastaju u poverenju i kulturi dijaloga, naglasio je Mišel.  Na kraju obraćanja, predsednik Evropskog saveta kazao je da EU pruža pomoć privatnom sektoru i građanima zbog povećanja cena na tržištu i da će se u tom smislu podrška dati i Bosni i Hercegovini.

Dodik predložio selekciju 14 prioriteta za status kandidata

sarl dodik
Šarl Mišel i Milorad Dodik. Foto: BETAPHOTO/European Council/Dario Pignatelli

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik predložio je danas na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom da se napravi selekcija 14 prioriteta i završi pet, šest koji su važni da bi BiH dobila status kandidata.

"To bi značilo novu nadu. Evropska komisija je bila preoštra prema BiH", rekao je Dodik nakon sastanka sa Mišelom, prenosi RTRS.

On smatra da 14 preporuka Evropske komisije ponovo treba staviti na sto i rešiti neke stvari jedinstveno, a ako to nije moguće treba potražiti druge modalitete.

Dodao je da ukupna globalna situacija daje malo šanse za neka rešenja navodeći da su ovih dana neke zemlje alplicirale za članstvo.

Ocenio je da je Misija Altea bila korisna i da treba da ostane u formatu kakav je danas.

Dodik je rekao da očekuje da sukob u Ukrajini bude što pre završen, kao i da BiH ostane neutralna.

Izvor: FoNet, Tanjug