Moguće nove napetosti između Ljubljane i Zagreba

Formiranje nove slovenačke vlade na čelu sa premijerom Robertom Golobom, u kojoj će bivša evroposlanica Tanja Fajon preuzeti funkciju ministra spoljnih poslova, moglo bi da dovede do novih napetosti između Ljubljane i Zagreba zbog granice, piše danas zagrebački Večernji list.

Predsednica SD Tanja Fajon, predsednik Slobodarskog pokreta Robert Golobi koordinator Levice Luka Mesec ispred Narodne skupštine u Ljubljani. Foto: BETAPHOTO/STA/Bor Slana

Fajonova, koja će u novoj vladi biti i jedan od potpredsednika, zalaže se za što skoriji ulazak Hrvatske u Šengen, ali to uslovljava sprovođenjem arbitražne odluke o granici.

Fajon se, kako prenosi agencija STA, zalaže da Šengen treba što pre obnoviti i postaviti jasna i transparentna pravila po kojima se ulazi u Šengenski prostor.

Kazala je i da se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u Šengen i da u spomenuta pravila ulazi i implementacija arbitražne odluke kojom je odredena granica izmedu Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska je, podseća list, nakon slovenačkog arbitražnog skandala jednoglasnom odlukom Sabora neopozivo istupila iz arbitraže jer su je kompromitovali i kontaminirali slovenački arbitar i agent, koja je nedopuštenim sredstvima uticala na arbitražu.

Ljubljana je, s druge strane, istrajala na arbitražnom postupku, koji je prkos ovom skandalu nastavljen do konacne arbitražne odluke, koju Hrvatska ne priznaje.

Zbog toga su sve slovenačke vlade pre vlade Janeza Janše normalizaciju odnosa Zagreba i Ljubljane uslovljavale hrvatskim priznanjem i implementacijom arbitražne odluke, što je za Hrvatsku bilo neprihvatljivo.

Nakon dvogodišnjeg arbitražnog predaha u vreme Janšine vlade sa vladom novog premijera Goloba na na dnevni red ponovno se vraća arbitražni problem, na šta, piše Večernji, upućuje izjava buduće šefice slovenačke diplomatije.

Tom izjavom Fajonova je, kažu, ponovno direktno povezala hrvatski ulazak u Šengen i arbitražu, ali i nedavna izjava budućeg premijera, koji je ustvrdio da arbitraža ostaje “sidro u politici Slovenije prema Hrvatskoj”, što bi moglo dovesti do novih napetosti u odnosima Zagreba i Ljubljane, piše Večernji.

Izvor: Tanjug