Moskva: Uzvratne mere ako Finska uđe u NATO

Rusija će preduzeti vojno-tehničke i druge korake odmazde ako Finska uđe u NATO, saopštilo jedanas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Finski vojnici na vojnoj vežbi "Arrow 22" sa pripadnicima vojske Ujedinjenog Kraljevstva, Letonije, SAD-a i Estonije. Foto: Beta-Heikki Saukkomaa/Lehtikuva-AP

„Ulazak Finske u NATO naneće ozbiljnu štetu bilateralnim rusko-finskim odnosima, održavanju stabilnosti i bezbednosti u severnoevropskom regionu. Rusija će biti prinuđena da preduzme uzvratne korake, kako vojno-tehničke, tako i druge, kako bi zaustavila pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti“, navodi Ministarstvo u saopštenju.

Napominje se da će ulazak Finske u NATO biti i direktno kršenje međunarodno-pravnih obaveza te zemlje koje proističu iz Pariskog mirovnog ugovora iz 1947. godine i Ugovora između Rusije i Finske iz 1992. o osnovama odnosa.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe da je „politika vojnog nesvrstanosti decenijama služila kao osnova stabilnosti u severnoevropskom regionu“, a da je „uloga vojnog faktora je svedena na nulu“, prenosi Interfaks.

U saopštenju se izražava uverenje da je „cilj NATO-a jasan - da se nastavi širenje ka granicama Rusije i da se stvori još jedan bok za vojnu pretnju našoj zemlji”.

"O tome zašto bi Finska svoju teritoriju pretvarala u liniju vojne konfrontacije sa Ruskom Federacijom, a pritom gubila nezavisnost u donošenju sopstvenih odluka, presudće istorija", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug