Ne davimo Beograd traži formiranje specijalne komisije RIK-a i hitnu reakciju tužilaštva

Pokret Ne davimo Beograd zatražio je danas da Republička izborna komisija (RIK) po hitnom postupku formira specijalnu komisiju koju bi činili predstavnici RIK-a ispred različitih političkih opcija koje učestvuju na izborima, a koja bi sprovela izborni proces u Velikom Trnovcu u skladu sa izbornim zakonima i procedurama.

Ne davimo Beograd. Foto: Srđan Ilić

U saopštenju je pokret zatražio i da Republičko javno tužilaštvo pokrene postupak protiv odgovornih koji su zloupotrebili pravo glasanja i sprečili održavanje glasanja tokom prethodnih ponavljanja izbora u Velikom Trnovcu.

"Neprihvatljiva je situacija da ni posle skoro tri meseca od održavanja republičkih izbora isti nisu završeni, da imamo treće neuspešno ponavljanje izbora na jednom biračkom mestu, da glasovi u celosti nisu prebrojani, da nemamo zvanične rezultate izbora, i da nije konstituisan parlament", naveli su iz Ne davimo Beograd.

Ocenili su da je za tu situaciju "isključivo odgovorna" vladajuća Srpska napredna stranka "i vladajući režim", za koji tvrde da su uništili i onesposobili državnu i lokalnu administraciju da se sada ne mogu pravilno sprovesti izbori na jednom jedinom biračkom mestu.

"Ne mogu nesposobnost i urušenost administracije prikriti ni izgovorima da su rokovi za odlučivanje nadležnih organa produženi izmenama zakona, jer su iste zakone menjali u osvit raspisivanja samih izbora", navode iz pokreta Ne davimo Beograd.

Izvor: Beta