NUNS pokrenuo platformu za bezbednost novinara, samo u prošloj godini 136 pretnji novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je pokrenuta platforma za bezbednost novinara "Na prvoj liniji", jer je samo u prošloj godini prijavljeno 136 pretnji novinarima.

Kako je navedeno, pomoću smernica na sajtu platforme, novinari će naučiti kako da postupaju u slučaju pretnji.

Takođe, novinari će na platformi moći da pronađu i pravnu i psihološku podršku.

"Jedna od ideja je i stvaranje kulture bezbednosti u redakciji u kojoj se novinari ohrabruju da prijave nasilje na internetu i da im se pruži podrška", naveo je NUNS.

Ova platforma deo je projekta koji finansira Evropska unija, a koji zajedno sprovode NUNS i BIRN u saradnji sa Međunarodnim institutom za štampu.

Sajt je nastao kao posledica učestalih napada na novinare, a posebno online. Samo u prošloj godini je bilo je prijavljenih 136 napada/pretnji na novinare, od čega je online pretnji bilo 51.

Na sajtu se nalaze brojni intervjui sa međunarodnim ekspertima iz ove oblasti koji daju neku vrstu smernica/saveta kako postupati sa publikom na internetu i u slučaju onlajn napada. Pojedini od njih su i sami bili mete napada.

 Ujedno, na sajtu se nalaze ispovesti novinarki koje su bile mete napada koje govore kako su se nosile sa tom situacijom.

 Platforma sadrži brojne korisne izvore publikacija i alata koji služe za osposobljavanje novinara za suprostavljanje nasilju na internetu.

 Izvor: Beta, NUNS