Pano sa likom Šešelja u centru Novog Sada – veliki problem za grad

Pano sa likom Vojislava Šešelja, koji već više od decenije visi na fasadi zgrade u kojoj su prostorije Srpske radikalne stranke u centru Novog Sada, predstavlja veliki problem za grad kako zbog činjenice da je reč o osobi osudjenoj za zločine protiv čovečnosti, tako i zbog toga što je Novi Sad ove godine Evropska prestonica kulture, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Vojislav Šešelj. Foto: Srđan Ilić

Advokat Slobodan Beljanski je za VOICE rekao da bi se teško u Krivičnom zakoniku mogao naći propis po kojem bi to bilo kažnjivo, ali je dodao da bi se takav postupak mogao kvalifikovati kao neprimeren, a po moralnim kriterijumima i apsolutno nedopušten.

"Neobično je to što se to toleriše više od jedne decenije, ne znam tačno od kada, ali znam da je to bilo još u vreme kada su demokrate bile na vlasti i nisu ništa preduzimale u tom pogledu, pa se nastavilo, razume se, i sve do današnjeg dana", kazao je Beljanski.

Na četvorospratnici u širem centru Novom Sada, nadomak zgrade Pokrajinske vlade i Dunavskog parka, godinama stoji pano sa veoma velikom fotografijom predsednika radikala Vojislava Šešelja.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, od početka aprila ove godine Šešelju društvo prave fotografija predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, kao i zastave jednostrano proglašenih "narodnih republika" Lugansk i Donjeck, te Ruske Federacije, piše VOICE.

Šešeljev lik na panou bio je i svojevrsna metaforička slika Novog Sada kao kadar iza bine na kojoj se odvijala ceremonija svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture 2022, navodi VOICE.

Pomenuta zgrada pripada Gradu Novom Sadu i Srpska radikalna stranka je, kao i većina stranaka, samo zakupac.

U skladu sa odlukom Skupštine grada, političke partije prostore u vlasništvu grada iznajmljuju po simboličnim, neekonomskim cenama, a u slučaju radikala, za 1.003 kvadratna metra prostora plaćaju 510 evra mesečno. Ekonomske cene zakupa su i do 10 puta veće u tom delu grada.

Srpska radikalna stranka je u taj objekat ušla još 2005. godine, kada je gradonačelnica bila Maja Gojković, tadašnja funkcionerka radikala a sadašnja funkcionerka Srpske napredne stranke, koja je nastala podelom radikala.

Izvor: Beta