Potpisan protokol sa Savetom Evrope o visokotehnološkom kriminalu

Ministarka pravde Maja Popović potpisala je u Strazburu Drugi dodatni protokol uz Кonvenciju Saveta Evrope o visokotehnološkom kriminalu, o pojačanoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza, saopšteno je danas.

Maja Popović u Strazburu. Foto: Ministarstvo pravde Srbije

Кonvencija Saveta Evrope o visokotehnološkom kriminalu, kojoj su pristupile i države koje nisu članice Saveta Evrope, najznačajniji je medjunarodni akt u oblasti visokotehnološkog kriminala, donet u cilju harmonizacije nacionalnih zakonodavstava.

"U cilju dopune pomenute konvencije, kako bi se na adekvatan način odgovorilo na razvoj visokotehnološkog kriminala, suzbila zloupotreba računarskih tehnologija i omogućilo pravosudnim organima da na krivična dela iz ove oblasti reaguju efikasnije i uspešnije saradjuju sa kolegama u svetu, pristupilo se izradi, usvajanju i potpisivanju Drugog dodatnog protokola", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Dogadjaju je prisustvovala generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić, kao i ambasadori država članica Saveta Evrope, ministri pravde Bugarske, Maroka i Portugalije, kao i predstavnici Čilea, Кolumbije i Japana.

Izvor: Beta