Psiholog: Roditelji da ostanu smireni i razgovaraju sa decom

Preporuka je da roditelji zadrže smirenost i razgovaraju sa decom, kaže za Tanjug psihološkinja Vera Ristivojević, komentarišući svakodnevne dojave o bombama u brojnim školama, kao i u drugim ustanovama u Srbiji.

Foto: Laurent Peignault/Unsplash

I danas su na elektronske adrese više osnovnih i srednjih škola u Srbiji stigle lažne dojave o podmetnutim bombama, a Ristivojević navodi da je jako važno da do najmlađih članova porodice stigne poruka da odrasli brinu o njihovoj bezbednosti, kao i da je situacija pod kontrolom.

"Naravno, svako dete reaguje na svoj način. Deca su veoma osetljiva na atmosferu u porodici. Ukoliko je ona relaksirajuća, mala je verovatnoća da će imati neadekvatne reakcije", ističe Ristivojević i dodaje da je škola "Sveti Sava" u kojoj radi, adekvatno reagovala na novonastalu situaciju.

Na pitanje kako roditelji treba da postupe u datoj situaciji, Ristivojević ukazuje da izbegavanje razgovora o nekom događaju, poput dojava o bombama, može dovesti dete do uverenja da je taj događaj toliko strašan da se o njemu ne može ni govoriti.

Tada dete, kaže ona, povećava strah umesto da ga eliminiše.

"Kao što majka prepozna zašto beba plače, tako i većina roditelja ume da prepozna ako je njihovo dete u strahu. Reakcije su individualne. Može se pojaviti izbegavajuće ponašanje, kada deca otvoreno izražavaju strah. U ovom slučaju to bi bilo odbijanje odlaska u školu", navodi Vera Ristivojević.

Ona objašnjava da su nekada reakcije dece manje otvorene, a ona mogu biti agresivna, besna, povučena, a zapravo iza svega toga, kaže, može biti strah. Ristivojević ističe da je zadatak roditelja, kao i pedagoško-psihološke službe, da decu nauči da svako ima strahove, da se o njima može razgovarati i da ih je moguće prevazići.

Ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova izvršile su danas pregled ukupno 224 škole sa teritorija školskih uprava Novi Sad, Niš i Leskovac, gde je utvrđeno da su dojave bile lažne.

U školama koje još nisu pregledane, nastava će se odvijati onlajn.

O načinu organizovanja časova i povratku na neposrednu nastavu, škole će obavestiti učenike i njihove roditelje.

Izvor: Tanjug