Rusija razočarana najnovijim izjavama izraelskih zvaničnika

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov izjavio je danas da je Moskva razočarana nedavnim antiruskim izjavama izraelskih zvaničnika.

Protest protiv ruske invazije na Ukrajinu u Tel Avivu. Foto Beta/AP Photo/Oded Balilty

"Naravno, mi smo malo razočarani takvim antiruskim izjavama više odgovornih osoba u Izraelu, jer to nije u skladu sa prirodom tradicionalno prijateljskih odnosa koje gradimo 30 godina od kasnih 1980-tih", rekao je Bogdanov odgovarajući na pitanje ruske novinske agencije TASS.

On je to rekao na marginama skupa u ruskoj republici Tatarstanu, preneli su izraelski mediji.

Bogdanov, bivši ambasador Rusije u Izraelu, je rekao da očekuje da ta zemlja "zauzme uravnoteženiji i objektivniji stav" o ratu u Ukrajini.

Uz to je naglasio da Rusija neguje posebne veze s Izraelom, naročito u odnosu na sećanje na Drugi svetski rat.

"Prema tome mi imamo zajedničku poziciju i mi slavimo Dan pobede 9.maja, za razliku od mnogih zapadnih zemalja", rekao je zamenik šefa diplomatije Rusije.

Ambasada Rusije u Tel Avivu nije komentarisala tu izjavu.

Veze Moskve i Jerusalima su napete u proteklim nedeljama.

Izrael je pokušavao da uspostavi ravnotežu izmedju Moskve i Kijeva, ali je nedavno postao kritičniji prema Rusiji zbog dokaza o ruskim zločinima i antisemitskoj retorici ruskih lidera, navode izraelski mediji.

Početkom maja je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da je Adolf Hitler takodje imao jevrejske krvi i da su neki od najgorih antisemita Jevreji.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je nekoliko dana kasnije saopštilo da su Jevreji saradjivali sa nacistima i da Izrael podržava neonacistički režim u Ukrajini.

Prošle nedelje je ambasador Rusije u Izraelu Anatolij Viktorov napustio skup u izraelskom parlamentu (Knesetu) povodom Dana pobede pošto su poslanici kritikovali Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

U petak prošle nedelje kada su izraelski avioni bombardovali severozapad Sirije ruske snage su navodno otvorile vatru protivavionskim raketama S-300.

Nekoliko dana kasnije Izrael je poslao Ukrajini šlemove i pancire za koje je rečeno da će se isporučiti spasilačkim snagama i civilnim organizacijama.

Bogdanov je ranije, odnosno drugog dana invazije, pozvao izraelskog ambasadora u Moskvi da ga pita zašto izraelski zvaničnici izražavaju simpatije prema nacističkom režimu u Kijevu.

Izvor: Beta