SAD uvode sankcije bivšim poslanicima Vjerici Radeti i Petru Jojiću zbog korupcije

Američko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da su bivšim srpskim poslanicima Vjerici Radeti i Petru Jojiću uvedene sankcije, jer su bili umešani u veliku korupciju i podmićivali i zastrašivali svedoke da ne svedoče pred Haškim tribunalom protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Petar Jojić i Vjerica Radeta

Američko ministarstvo je dodalo da je njihovo ponašanje ometalo sudske procese, što je navelo Haški tribunal da izda međunarodne naloge za njihovo hapšenje zbog nepoštovanja suda, "čime su ugrozili regionalnu stabilnost i negativno uticali na nacionalne interese SAD".

"Odlukom o uvođenju sankcija, SAD potvrđuju svoju posvećenost borbi protiv korupcije, koja šteti javnom interesu, ometa ekonomski prosperitet partnera i ograničava sposobnost vlada da efikasno odgovore na potrebe svojih naroda", istaknuto je u saopštenju.

"SAD nastavljaju da stoje uz sve građane Srbije u podršci demokratiji i vladavini prava i nastaviće da pozivaju na odgovornost za one koji zloupotrebljavaju javnu vlast radi lične koristi", dodaje se u saopštenju i navodi da su sankcije uvedene i Jojićevom sinu Gojku.

Američka diplomatija je navela da su te sankcije uvedene u okviru odredbe Zakona o budžetu Stejt departmenta kojom je sankcionisanim osobama zabranjen ulazak u SAD.

Vjerica Radeta je potpredsednica SRS-a, a Jojić je posle izbornog neuspeha stranke na izborima 2020. godine, postao odbornik SRS u Skupštini grada Pančeva. Haški Tribunal je još u januaru 2015. godine izdao nalog za njihovo hapšenje.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je, međutim, da nema zakonskih osnova za njihovo izručenje, zato što Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Tribunal je zatim izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je Srbija nekoliko puta odbila da postupi po nalogu suda, podsetio je Glas Amerike (Voice of America).

Izvor: Beta