Sajam zapošljavanja u znaku kineskih kompanija

Sajam zapošljavanja u Boru koji je priredila Nacionalna služba za zapošljavanje, okupio je danas 23 firme koje su izrazile potrebu za radnicima, od kojih je čak pet kineskih koje se bave rudarstvom ili geološkim istraživanjima.

Foto: BETAPHOTO/Serbia Zijin Copper/I.Mitrovic

Od ukupno ponuđenih 477 slobodnih radnih mesta, čak 269 su u kineskim kompanijama koje traže inženjere u rudarstvu, metalurgiji, mašinstvu, elektrotehnici, saobraćajne inženjere, kao i mašince, bravare, energetičare, vozače i građevinske radnike.

Tom broju treba dodati i potrebu za čak stotinu radnika koje traži "Ineks plus", firma koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem uglavnom imovine kompanije "Ziđin".

U Boru je nestašica radnika, pa su posao našli mnogi iz Zaječara i Niša. Objašnjenje je da prosek zarada u kineskim kompanijama prelazi 100.000 dinara.

Zamenik generalnog direktora za ljudske resurse u kompaniji "Ziđin Majning Srbija", Jan Minghui (Yan Minghui), izjavio je na sajmu da je početkom prošle godine u toj kompaniji koja radi na projektu rudnika bakra "Čukaru Peki", bilo zaposleno 200 radnika, da ih je sada 800, a do kraja godine biće više od 1.000.

"Vrata naše kompanije otvorena su ne samo za iskusne, već i za mlade obrazovne ljude, pa se nadam da će mnogi naći svoj idealan posao u Zijinu", rekao je Minghui.

Rukovoditeljka sektora ljudskih resursa u kompaniji "Ziđin koper Srbija" - nekadašnji RTB Bor, Mirjana Popadić, kazala je da će sa rastom proizvodnje, ova kompanija dodatno primiti između 200 i 300 radnika.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji je otvorio 17. Sajam zapošljavanja, rekao je da je ove godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje prijavljeno 3.400 lica, dok ih je 2018. bilo 4.760.

U Boru se, međutim, procenjuje da je manji broj nezaposlenih posledica odlaska mnogih u inostranstvo što je i razlog nedostatka kadrova mnogih potrebnih zanimanja.

Izvor: Beta