Sutra završne reči na suđenju bivšem zameniku načelnika SBPOK-a Goranu Papiću

U Višem sudu u Beogradu sutra treba da budu održane završne reči na suđenju bivšem zameniku načelnika SBPOK-a Goranu Papiću, koji je optužen za nezakonito vraćanje blindiranog automobila Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka.

Goran Papić. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

Završne reči bi trebalo da iznesu tužilaštvo, Papić i njegov branilac, nakon čega će sud zakazati izricanje prvostepene presude.

Protiv Papića nedavno je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije podnelo sudu još jedan optužni predlog kojim ga tereti za krivično delo trgovina uticajem.
Tim optužnim predlogom Papić, kao i Branislav Pandur, terete se da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K.
Po tom optužnom aktu početak suđenje im je zakazan za 8. novembar.

Tokom suđenja, Papić je negirao optužbe, tvrdeći da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da razgovor sa Miljkovićem u prostorijama SBPOK-a bude kratak i bez nepotrebnog zadržavanja.

Papićeve tvrdnje Stefanović je na prethodnom ročištu osporavao, navodeći da ga nije pozvao i izdao takvo naređenje.

Papić je optužen za krivično delo trgovina uticajem za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Tužilaštvo je u optužnom predlogu zatražilo od suda da mu izrekne kaznu od četiri godine zatvora, kao i meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti.

U istrazi, iako ključna figura, nije saslušan Marko Miljković

Kako je u maju otkrio Insajder, u istrazi protiv Gorana Papića, iako ključna figura, nije saslušan Marko Miljković.

Novinari Insajdera tražili su od Višeg javnog tužilaštva, odgovor na pitanje da li je u istrazi protiv Papića saslušan i Marko Miljković, ali odgovor nismo dobili uz obrazloženje da ne mogu da odgovore jer bi to ugrozilo istragu,

Odgovor na to pitanje dobili smo od advokata Dejana Lazarevića, koji brani Miljkovića u istrazi koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal gde se sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.

“Marko Miljković nije saslušan u istrazi protiv Papića. Niti je bilo predloga za njegovo saslušanje na okolnosti oduzimanja i vraćanja vozila”, rekao je za Insajder advokat Dejan Lazarević.

Osim bivšeg ministra policije, u istrazi su saslušani i Dejan Kovačević, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-,a direktor policije Vladimir Rebić, nekadašnji načelnik PU za grad Beograd Milan Stanić, bivši prvi čovek beogradske kriminalističke policije Milenko Minužaba, kao i još nekoliko pripadnika MUP Srbije.

Goran Papić – nekad i sad

O Goranu Papiću mediji su izveštavali i pre hapšenja zbog sumnje da je trgovao uticajem. U oktobru 2019. godine, Dejan Pejović, vlasnik restorana "Jahorina" u Zaplanjskoj ulici, medijima je ispričao da ga je 22. oktobra pretukao Goran Papić, jer je otvorio restoran u blizini kafane njegovog oca Milorada. Pejović je Gorana Papića i njegovog kolegu iz SBPOK-a optužio da su ga udarali, šutirali, stavili mu lisice na ruke. Tortura je, kako je ispričao, trajala sedam- osam minuta.

Prema Pejovićevoj tvrdnji, patrola policije koja je došla na lice mesta nije dozvolila Hitnoj pomoći da mu pruže neophodnu lekarsku pomoć, a "blago su mu sugerisali da je on kriva strana". Posle Pejovićevih tvrdnji, oglasili su se i lideri opozicije i javno su optužili Papića za bahato ponašanje, ali i za sporan način sticanja fakultetske diplome.

U odbranu Papića stali su predstavnici vlasti, a tadašnji načelnik UKP-a Dejan Kovačević u saopštenju je naveo da je to "još jedan politički napad na pripadnike MUP-a i to u trenutku kada beleže rezultate".

Saopštio je i da je "Papić udaljen sa posla, do okončanja disciplinskog postupka, koji je protiv njega pokrenut zbog utvrđivanja eventualnog postojanja prekoračenja policijskih ovlašćenja, i da je o svemu obavešten SUK", odnosno Služba unutrašnje kontrole. Papić je ubrzo vraćen na posao jer, kako je tada naveo MUP, utvrđeno je da nije prekoračio ovlašćenja.

Posle privođenja Papića, mediji su objavili i da sa bivši zamenik načelnika SBPOK-a vozio u "ferariju", vrednom 400.000 evra. Iako nije naveo identitet policajca koji se vozio u skupocenom automobilu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkrio neke detalje o vlasniku "ferarija" - "izvesnom Bajramiju, koji sa Naserom Keljmendijem diluje drogu".

"Postavlja se pitanje šta srpski policajac radi u kolima jednog Bajramija? Zato što je država krenula na njih. Oni žele da unište život i meni i mojoj porodici i mojoj deci. Imate mnogo primera – od Jovanjice, pa znate sve. U jednom trenutku sam bežao od toga da čujem istinu da moji saradnici mogu da budu odgovorni za takve gadosti. Ja već godinu i nešto dana znam sve, ko sa kim sarađuje. i živim sa tim, i ne mogu da vam objasnim koliko se mučim, pošto sam ja te ljude birao“, rekao je predsednik Srbije posle Papićevog hapšenja.

Podsetimo, Goran Papić je bio uhapšen 9. marta 2021. godine, a pritvor mu je ukinut 29. aprila iste godine i sada se brani sa slobode.

MUP je tada saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom optužen da je organizator kriminalne grupe koja se sumnjiči za zločinačko udruživanje, sedam teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Izvor: Tanjug, Insajder