Vjosa Osmani traži ubrzano učlanjene Kosova u NATO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je cilj Kosova da što pre udje u NATO, Evropsku uniju i Savet Evrope.

Osmani je to izjavila u Viljnusu, tokom zajedničke konferencije za novinare sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

Predsednica Kosova od juče boravi u Litvaniji, gde je rekla da je "apsurdno da u okviru NATO Partnerstva za mir postoje anti-NATO zemlje poput Belorusije i Srbije", a da Kosovo nije dobilo poziv da pristupi tom partnerstvu.

Ona je zahvalila Litvaniji na kontinuiranoj podršci Kosovu i rekla da članstvo u NATO treba posmatrati iz bezbednosne perspektive.

"Zbog toga sve slobodoljubive zemlje u Evropi, koje žele da doprinesu miru i bezbednosti, zaslužuju da budu u NATO. A aspiracije za njihovo članstvo treba podržati. Smatram da ne samo Finsku i Švedsku, već i zemlje u našem regionu, poput Kosova i Bosne i Hercegovine, treba podržati ubrzanim procesom članstva", kazala je ona.

Dodala je da je 93 odsto građana Kosova za članstvo u NATO-u i da je to "istorijska težnja naroda Kosova od 1999. godine".

Predsednik Litvanije: Podržavamo težnju Kosova za članstvo u NATO i nezavisnost

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je danas u Viljnusu da njegova zemlja podržava težnje Kosova za članstvo u NATO-u, kao i njegovu nezavisnost i teritorijalni integritet, prenosi koha.net.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Viljnusu zahvalio Kosovu što se, kako je naveo, svrstalo u demokratski svet, uvelo sankcije Rusiji i prihvatilo izbeglice iz Ukrajine.

"Želim da vas uverim da Litvanija u potpunosti podržava nezavisnost Kosova, njegov teritorijalni integritet i stalne napore da konsoliduje svoju državnost i izgradi demokratsku, multietničku i prosperitetnu državu. Želeo bih da čestitam vama i narodu Kosova na velikom napretku koji je postignut na putu evropskih integracija. Razmenjivaćemo iskustva i pomoći Kosovu u sprovođenju reformi. Litvanija takođe podržava težnje Kosova da se približi NATO-u i doprinese jačanju bezbednosti u regionu", rekao je Nauseda.

Kosovska predsednica od srede boravi u višednevnoj poseti Litvaniji.

Izvor: Beta