Vlasti Južne Osetije organizuju referendum o priključenju Rusiji

Vlasti gruzijske proruske separatističke oblasti Južne Osetije objavile su da će 17. jula organizovati referendum o priključenju Rusiji.

Demonstracije protiv ruske invazije na Ukrajinu u Tbilisiju. Foto: Beta/AP Photo/Shakh Aivazov

Predsednik te oblasti Anatoli Bibilov potpisao je ukaz o održavanju referenduma u Južnoj Osetiji, saopštila je njegova služba navodeći da je "istorijsko stremljenje" stanovnika te teritorije da se priključi Rusiji, sa kojom se graniči.

"Vraćamo se kući", napisao je Biblov na Telegramu.

"Došao je trenutak da se ujedinimo jednom za uvek. Južna Osetija i Rusija će biti zajedno. To je početak jedne velike nove istorije", dodao je on.

Anatoli Biblov nije uspeo da bude ponovo izabran na mesto "predsednika" Južne Osetije početkom ovog meseca i Rusija je izrazila nadu da će njegov naslednik na tom mestu Alan Gaglojev održati "kontinuitet" u odnosima sa Moskvom.

Južna Osetija bila je u centru rusko-gruzijskog rata 2008. godine, posle čega je Kremlj priznao njenu nezavisnost kao i nezavisnost druge gruzijske separatističke oblasti Abhazije i tu postavio vojne baze.

Objava o predstojećem referendumu data je 79. dana ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajinske separatističke oblasti Donjeck i Lugansk, čiju nezavisnost je takođe priznala Moskva, takođe su izrazile interesovanje da se priključe Rusiji.

Izvor: Beta-AFP