Antonijević: Ne pokazuje se dovoljno koliko je EU ulagala i koliko ulaže u kvalitet građana Srbije

Pet članica Evropske unije ne priznaje Kosovo, a Evropska unija mora imati jasan i jedinstven stav, rekao je gostujući u Markeru pravnik Milan Antonijević komentarišući sve glasnije poruke da je priznanje Kosova uslov da Srbija pristupi evropskoj zajednici.

Milan Antonijević

“Ima tu dosta stvari koje su već dogovorene u Briselskom dijalogu, a koje treba sprovoditi i na tome verujem da će biti fokus i srpske spoljne politike, a nadam se i partnera iz EU. Ne treba zaboraviti da i pet članica EU ne priznaje Kosovo, a da se mora imati jasan stav tako da ono što je izrekao nemački kancelar nije jedinstveni stav”, ocenio je Antonijević.

Na pitanje da li je građanima dosadilo čekanje na pridruživanje Evropskoj uniji, Antonijević navodi da je razlog to što se ne pokazuje dovoljno koliko je Evropska unija ulagala u kvalitet građana Srbije.

“Fondovi su bili otvoreni za sve te potrebe naše zemlje i biće otvoreni i dalje i to je glavni put kroz koji će se videti napredak”, dodaje Antonijević.

Komenarišući današnji Samit EU-Zapadni Balkan, Antonijević je ocenio da je dobra poruka što su lideri Balkana jedinstveno podržali ideju o ubrzanom procesu otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

 “Mislim da je dobra poruka da se svi lideri slažu da je pregovore sa ove dve zemlje trebalo već započeti. To je dobra poruka solidarnosti”, rekao je Antonijević.  

On je ocenio da je poželjna međusobna podrška ali da nije neophodno ni realno da sve zemlje Blkana pristupe EU u istom trenutku.

“To je i nemoguće jer su neke zemlje odmakle u ovom procesu a neke još nisu otvorile pregovore. To su procesi u kojima svaka zemlja meri svoj napredak ali će se sigurno ceniti ukoliko se međusobno podržavamo”, dodao je Antonijević.

On je istakao i da je značajno što je premijer Albanije Edi Rama danas rekao da je Srbija učinila sve što je mogla da se odredi prema agresiji na Ukrajinu.

“Mnogo bolje zvuči kada to kaže lider Albanije za nas, nego kada sami pokušavamo da se opravdamo”, zaključuje Antonijević.

Nakon današnjeg sastanka u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potvrdio da se na njega vrši pritisak zbog rusko – ukrajinskog pitanja, ali i naveo da Srbija mora da vodi računa o svojim nacionalnim interesima.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.