Aranđelović (REM): Razgovori sa medijima obavljeni u korektnom tonu, pritisak javnosti ima efekta

U prostorijama Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) završeno je predstavljanje kandidata koji su se prijavili na Javni konkurs za izdavanje nacionalnih televizijskih frekvencija. Višnja Aranđelović, članica Saveta REM kaže za Insajder da je zadovoljna tonom u kom su održani razgovori sa predstavnicima medija kao i predstavljenim programskim elaboratima.

Predstavljanje televizija koje su konkurisale za nacionalne frekvencije u REM-u. Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predstavljanje kandidata za nacionalne frekvencije obeležila je izjava predsednice Saveta REM Olivere Zekić da svi imaju iste startne pozicije i da "ono što se dešavalo poslednjih 16 godina ne postoji". Zakon međutim propisuje da članovi REM-a prilikom dodele dozvola moraju uzeti u obzir da li su i u kojoj meri emiteri u prethodnom periodu poštovali svoje elaborate i medijske propise.

Na to podseća i članica Saveta REM Višnja Aranđelović koja za Insajder navodi da je Olivera Zekič sporni stav iznela samo prvog dana kada su obavljeni razgovori sa televizijama koje do sada nisu imale dozvole za nacionalno emitovanje.

"Ja se ne slažem sa tom konstatacijom. To je kao kada vam dođe političar i obeća vam na primer slobodu medija a vi ga ne pitate za vreme kada je on bio na vlasti i kada slobode medija nije bilo. I sama TV Pink nam je dala argument da analiziramo njihovo ponašanje u prošlosti jer su se pred članovima Saveta REM predstavili video materijalom pod naslovom 'Znamo se'", rekla je Aranđelović i dodala da će ona lično prilikom glasanja uzeti u obzir ponašanje medija u prethodnom periodu. 

Komentarišući razgovor sa vlasnikom TV Pink Željkom Mitrovićem koji je na njeno pitanje koje su garancije da se Pink više neće medijski obračunavati sa neistomišljenicima, odgovorio da se otvorenim pismima TV Pink samo branila i da je priča o tome suvišna jer ih REM zbog toga nikad nije kaznio, Aranđelović navodi da je istina da zbog iznošenja krupnih optužbi na račun pojedinica Pink nikada nije sankcionisan. 

"Nisam imala šta da repliciram. To je istina, nisu kažnjavani bar od kada sam ja u Savetu REM. Ipak meni su takvi obračuni sa pojedincima najsporniji", istakla je Aranđelović. 

Ona je dodala da su razgovari sa svim kandidatima protekli u korektnom tonu kao I da su članovi Saveta dobili odgovore na sva postavljena pitanja. 

Navodi i da su se sve televizije predstavile sa odličnim elaboratima. 

"U šali sam rekla kolegama da kada bi sve što je predstavljeno bilo i realizovano, REM ne bi morao da postoji", kaže Aranđelović i ocenjuje da postoje nagoveštaji da je dijalog vlasti I opozicije kao I pritisak javnosti doveo do smanjenja tenzija I povećanja svesti emitera o edukativnoj ulozi medija. 

"Stvaranje bolje medijske slike je dugotrajan proces. Neće to ići tako brzo ali ovi razgovori pokazuju da su kritike javnosti imale efekta. Sve televizije su najavile naučno-obrazovni, kulturni a najviše dečji program. I to ne emitovanje crtanih filmova već kvizove, dečje emisije o digitalnoj pismenosti. Takođe, imamo obećanje da će rijaliti programi biti pomereni u prikladnije, večenje termine", rekla je članica Saveta REM Višnja Aranđelović. 

Članovi Saveta REM će tokom sledeće nedelje posetiti studija televizija koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju kako bi se uverili u njihove tehničke i produkcione kapacitete.

Sednica Saveta REM na kojoj će biti odlučeno koje televizije dobijaju dozvole za emitovanje programa na nacionalnom nivou biće održana u poslednjoj nedelji jula. Glasa se tajno a odlučuje prosta većina od devet članova Saveta REM. 

Za četiri dozvole za emitovanje sa nacionalnom pokrivenošću konkurisalo je 14 televizija - Pink, Hepi, Nova S, N1, Prva, B92, Kopernikus, Tanjug, K1, TV Vesti, TV 2, BK, Una i Kurir.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.