Brnabić završila posetu Kosovu: Insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić boravila je u jednodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji. „Dijalog Beograda i Prištine je važan, jer kada postoji dijalog, mnogo su manje šanse za bilo kakve jednostrane poteze", izjavila je danas premijerka Ana Brnabić u Kosovskoj Mitrovici, odgovarajući na pitanja novinara i naglasila da je Beograd uvek spreman da se nađe za pregovaračkim stolom, ali i da insistira na punoj primeni Briselskog sporazuma.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u Kosovskoj Mitrovici. Foto: Beta/AP Photo/Bojan Slavkovic

„Ponosna sam što sam deo tima predsednika Srbije koji je dovoljno hrabar i odgovoran da pokušava da nađe kompromise kako bi obezbedio kakvu-takvu bezbednost Srbima na KiM“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da se nada da će i privremene institucije u Prištini biti "konačno iskreno posvećene tom dijalogu" i nalaženju određenog kompromisa koji je, kako kaže, potreban za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„To nam je potrebno ne zbog evropskih integracija, već zbog nas samih i onoga što svim srcem želimo - dugoročnog mira i stabilnosti", istakla je Brnabić.

Ona je ocenila da je u ovom trenutku najvažnije pitanje osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Osnivanje ZSO je osnova Briselskog sporazuma - dok nemamo ZSO, nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji, a u aprilu 2023. obeležićemo 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i neverovatno je da još nemamo ZSO", konstatovala je Brnabić.

Na pitanje o kompromisima koje je Srbija spremna da učini odgovorila je "svakako, ako su u interesu mira i stabilnosti i obezbeđuju bolji kvalitet života našem narodu na KiM".

„Sve ono što doprinosi miru i stabilnosti, međusobnoj toleranciji i razumevanju, a da je na korist srpskom narodu, mi smo spremni da o tome razgovaramo i da uvek budemo za pregovaračkim stolom u dijalogu, ali moramo da insistiramo i apelujemo pre svega na države članice EU i institucije EU da insistiraju na punoj primeni Briselskog sporazuma - moramo da vidimo što pre uspostavljanje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom", rekla je Brnabić.

Na pitanje o članstvu Kosova u inicijativi Otvoreni Balkan, poručila je da je ona otvorena za sve, uključujući i privremene institucije u Prištini, i da je to najbolji način da se ide ka normalizaciji odnosa.

„Mislim da je kvalitet svakodnevnog života za ljude najvažniji, kada se otvaraju radna mesta i mladi vide perspektivu, onda možemo lakše da razgovaramo i o pitanjima oko kojih se ne slažemo ili imamo u potpunosti suprotne stavove. Ali nije na meni da o tome odlučujem. Vrata su svakako otvorena", rekla je Brnabić.

Na pitanje zašto ovom prilikom nije posetila i Srbe koji žive na jugu KiM, podsetila je da joj je u "jednom trenutku" bilo zabranjeno da dolazi.

„Ta vremena su za sada iza nas i drago mi je da danas ima uslova da posetim KiM ali moje fizičko neprisustvo na KiM nije me sprečilo da budem sa narodom i da pomažem... Ne želimo da provociramo, želimo mir i stabilnost i jedino nam je važno da naš narod živi sve bolje, i da ukažemo na kršenje njihovih osnovnih demokratskih prava ovde, a na način da smo kredibilni partneri EU, SAD i drugih", rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije: "Otvoreni Balkan" otvoren i za Prištinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas prilikom posete severnom delu Kosova i Metohije da je inicijativa "Otvoreni Balkan" otvorena za sve, uključujući i privremene institucije u Prištini.

„Mislim da je to najbolji način da idemo ka normalizaciji. Smatram da je kvalitet života za ljude najvažniji i kada svi zajedno omogućimo da je taj kvalitet bolji, da se otvaraju radna mesta, da mladi vide neku perspektivu, onda možemo da razgovaramo i o pitanjima o kojima se ne slažemo ili imamo u potpunosti suprotne stavove", kazala je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara među kojima i da li je Priština dobrodoišla u inicijtivu Otvoreni Balkan.

Ona je istakla da je u poseti Kosovu i Metohiji dan posle zatvaranja najveće manifestacije sajma vina u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i dodala da je taj skup pokazao kako izgleda saradnja.

„Pokazali smo kako to izgleda kada se okrenemo saradnji, da uprkos tome što se ne slažemo o nekim bitnim stvarima možemo da sarađujemo i obezbedimo bolji kvalitet života i drugačiju budućnost ovom našem Balkanu", rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su na poslednjem samitu učetvovali i predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine i da se nada da će se i te zemlje uskoro pridružiti.

Na pitanje o položaju Srba na KiM, Brnabić je kazala da "nažalost mora da konstatuje tu činjenicu da se iz godine u godinu povećava broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, da se pogoršavaju uslovi njihovog života u smislu vladavine prava i osnovnih demokratskih tekovina 2022. kada je zabranjeno Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju i učetvuju na referendumu u januaru i na izborima".

„Manastir Visoki Dečani ostaje na listi najugroženije evropske kulturne baštine "Evropa nostre" i jedini manastir na svetu, jedino versko nasleđe na svetu koje se čuva od naoružanih formacija. To sve govori o tome koliko je teško našem narodu na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabić.

Brnabić: Nikada nismo bežali od teških odluka

Nikada nismo bežali od teških odluka, već smo ih donosili kada god smo mislili da su u interesu naših građana i Srbije, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić povodom pisma francuskog predsednika i nemačkog kancelara, a odgovarajući na pitanja novinara po prvom obraćanju tokom posete severu Kosova i Metohije.

Povodom poruke Emanuela Makrona i Olafa Šolca predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da Beograd i Prištinu čekaju teške odluke, ona je rekla da su neki drugi bežali "i od lakih i prirodnih odluka koje su u skladu sa osnovnim demokratskim postulatima i principima vladavine prava" i da ta adresa nije u Beogradu već u Prištini.

„Što se nas tiče, dokle god štitimo interese našeg naroda i naše zemlje, tu smo da donesemo koliko god bile teške odluke. To je naš posao i naša odgovornost", izjavila je Brnabić.

Brnabić: Na Kosovu se osećam kao svoj na svome

Premijerka Ana Brnabić je na pitanje novinara televizije Kljan Kosova kako se osećala kada je prešla administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova odgovorila da se osećala "kao svoj na svome".

Upitana da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao "neka Brnabić uđe na Kosovo sa ličnom kartom beogradskih vlasti, i neka vidi kako funkcionišemo kao država koja je nezavisnija i funkcionalnija od Srbije", ona je odgovorila da bi joj bilo drago da vidi tu demokratiju.

„Ali ne mogu da kažem da to vidim kada je ove godine uskraćeno pravo glasa Srbima na KiM, a to je osnovno ljudsko pravo, i to najbolje pokazuje stanje demokratije i vladavine prava", rekla je Branbić i naglasila da Priština ne poštuje međunarodne sporazume, a nije formirala niti omogućila da se uspostavi Zajednica srpskih opština. 

Obilaskom porodične vinarije Lakićević u Leposaviću, Brnabić završila posetu

Vinarija Lakićević je porodični podrum na severu KiM, koja se bavi organskom proizvodnjom grožđa i vina vrhunskog kvaliteta.

Porodično gazdinstvo Lakićevića raspolaže zasadima vinove loze koji se prostiru na površini većoj od 12 hektara.

Zasađene vinograde imaju od 2015. godine, a u zasadima je zastupljeno više sorti, poput kabernesovinjon, kaberneblank, rajnski rizling, tamjanika... i druge.

Njihova vina su dobila visoke ocene u Srbiji i u inostranstvu.

Tokom posete Kosmetu, Brnabić je obišla Multimedijalni centar i Duhovnu akademiju u severnom delu Kosovske Mitrovice, a zatim i manastir Banjska u Zvečanu.

Premijerku su na Kosmetu dočekali brojni Srbi, kojima je poručila da će Srbija uvek biti uz njih, dodajući da su srpski interesi mir, stabilnost i bezbednost za sve građane na severu pokrajine.

"Očuvaćemo mir i stabilnost skoro po svaku cenu. Crvena linija je vaša bezbednost. Nećemo dozvoliti pogrom i nove ''Oluje''", rekla je ona.

Premijerka je, u opštini Leposavić, uručila i ključeve nove kuće porodici braće Lazara i Božidara Radosavljevića.

Izvor: Insajder, FoNet, Tanjug 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.