Četvorica optuženih za lepljenje plakata sa likom Verana Matića: Mislili smo da je na plakatu lik nekog pevača

U Osnovnom sudu u Vranju danas je održano prvo ročište u slučaju lepljenja plakata uvredljive sadržine sa likom predsednika Asocijacije nezavisnih medija (ANEM) i članom Stalne radne grupe za bezbednost novinara Verana Matića. Četvorica optuženih navela su pred sudom da su mislili da je na plakatu lik „nekog pevača”.

Zgrada suda u Vranju. Foto: Insajder

Optuženi, koji su albanske nacionalnosti i žive u blizini Preševa, pred sudom su rekli da ne poznaju Matića i da nisu znali o kome se radi. Njihova pretpostavka je bila da se radi o plakatima za nastup nekog pevača.

Naveli su i da je osoba koja ih je angažovala za njih „nepoznato lice". 

Veran Matić je danas izjavio da je lepljenje plakata uvredljive sadržine sa njegovim likom shvatio kao targetiranje koje ugrožava njega i njegovu porodicu, i da je taj osećaj ugroženosti potcrtan i pretnjama koje je Dejan Nikolić, prvooptuženi u slučaju ugrožavanja rada novinara OK radija iz Vranja, izneo na ročištu za taj slučaj.

Dejan Nikolić Kantar je tada rekao da „oni koji misle da su ugroženi i treba da se osećaju tako”, da će mu platiti i da on neće zaboraviti šta mu se dešava.

Matić je ocenio i da je Osnovni sud u Vranju adekvatno reagovao kada je reč o procesu koji je, kako je rekao, „započeo zaziđivanjem prostorija OK radija”, da proces teče na korektan način i da se ročišta redovno zakazuju.

Izrazio je, međutim, očekivanje da će se i ostale institucije uključiti kako bi se rešio slučaj OK radija, koji je nazvao „velikim problemom, koji je poput lakmus papira za pritisak na lokalne medije”.

Ko je Dejan Nikolić Kantar?

Dejan Nikolić Kantar je lokalni moćnik iz Vranja koji je u žižu javnosti došao tako što mesecima unazad preti vlasnici i zaposlenima OK radija, kao i Veranu Matiću. 

Sa Kantarom su povezani mnogi prekršaji - zastrašivanja, lomljenje izloga, zazidavanje prozora, pretnje advokatima, policajcima, novinarima, paljenje automobila, fizički obračuni, nelegalno klađenje, bomba ispod automobila. 

Nikolić je sredinom prošle godine osuđen na kaznu zatvora od četiri meseca zbog krivičnog dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću.

Sud je tada odlučio da kaznu izvršava u kućnim uslovima bez primene elektronskog nadzora, ali uz zabranu napuštanja stana. Međutim, Kantar se slobodno kretao.

Prema dokumentaciji do koje su došli novinari Insajdera, Dejan Nikolić je odobrenje da može da napušta kuću dobio na osnovu dopisa privatne firme iz Vranja koja potvrđuje da je Nikolić u njoj angažovan kao šef gradilišta. U pitanju je firma Profi dinamic iz Vranja, osnovana 2018. godine, a registrovana za pripremu gradilišta.

Tu ne bi bilo ničega spornog da Dejan Nikolić sa ovom privatnom firmom nije povezan. Naime, kako pokazuje istraživanje Insajdera, firma Profi dinamic nalazi se na istoj adresi gde i firma Colosseum gest koja gradi sporni objekat pored OK radija. Takođe, prema istraživanju, zvanično prijavljena Kantarova adresa je u ulici Alberta Ajnštajna 18.

Iako je Nikolić osuđen za neovlašćeno organizovanje igara na sreću, kladionice u njegovom vlasništvu i danas nesmetano rade. Prema Zakonu o igrama na sreću, svako ko želi da priređuje i organizuje igre na sreću, pa i vlasnici kladionica, moraju imati dozvolu Vlade, odnosno odobrenje ili saglasnost Uprave za igre na sreću. 

Kako zakon široko postavlja razloge za oduzimanje dozvole nije jasno kako Nikoliću nije oduzeta dozvola za rad imajući u vidu presudu koju ima. 

Odgovarajući upravo na to pitanje Insajdera, u Upravi su naveli da evidenciju o krivičnim presudama vode nadležni sudovi i MUP, a da je Zakonom o igrama na sreću propisano da o izmenama bilo kog podatka koji se dostavlja uz zahtev za dobijanje dozvole, Upravu treba da obavesti lice koje je dozvolu tražilo i to u roku od tri dana od nastale promene. 

To znači da je u ovom slučaju sam Dejan Nikolić Upravu za igre na sreću trebalo da obavesti o tome da je osuđen za nelegalno klađenje. Zakon takođe predviđa da mu, ukoliko to ne učini, preti kazna od 100 hiljada do dva miliona dinara.

Nelegalni objekat kod OK radija bez dozvole gradila je firma Colosseum gest čiji je zvanični vlasnik Stefan Ilić. Iako je građevinska inspekcija u oktobru prošle godine donela rešenje o njegovom uklanjanju, investitor nije srušio zid već je, kako je utvrdio građevinski inspektor izlazeći iznova na teren, nastavio radove. 

Iako je nelegalni objekat već mesecima tu, nadležni su njegovo uklanjanje zakazali tek nakon posete Radne grupe za bezbednost novinara - za 29. i 30. jun.

Međutim, to se nije desilo, jer je rušenje odloženo pošto je firma Polet DOO koju je Grad angažovao za rušenje pred kraj radnog vremena nadležne obavestila da nije u mogućnosti da rušenje izvede.

Dejanu Nikoliću, samo u narednih mesec dana, sudiće se zbog napada i pretnji prema načelniku Policijske uprave Niša, pretnji i nasilja prema bivšoj devojci i prema OK Radiju, a verovatno će biti pokrenut i proces za izrečene pretnje na suđenju pre desetak dana.

Izvor: Injsajder, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.