Elek: Međusobno priznanje stav većine u Spoljnopolitičkom odboru, ali ne i zvanični stav EU

Izveštaj spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u kojem se prvi put pominje međusobno priznanje Srbije i Kosova govori da je mišljenje većine predstavnika država u ovom Odboru za priznanje Kosova, smatra Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. On ipak dodaje da ovaj dokument nije pravno obavezujući i da je u pitanju nacrt izveštaja.

Bojan Elek

„To je nacrt izveštaja o izveštaju koji je Evropska komisija poslala na mišljenje gde evropski poslanici mogu sebi dati za pravo da malo eksplicitnije poruke šalju“, objašnjava Elek.

Komentarišući izjavu Vladimira Bilčika koju je dao za Marker o tome da on nije želeo da se ova formulacija nađe u izveštaju, ali da je u pitanju demokratija, Elek čita kao nadglasavanje unutar Odbora.

„Dakle, većina poslanika u tom Spoljnopolitičkom odboru se odlučila za ovakvu formulaciju“, dodao je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ipak, kako je napomenuo, bitno je da se kaže da i dalje ne postoji jedinstveni zvaničan stav da se od Srbije očekuje priznanje Kosova.

Govoreći o izjavi Bilčika da je sve u rukama srpskih partnera, Elek smatra da je specijalni izvestilac delimično u pravu.

„Primetan je nedostatak bilo kakve posvećenosti u onim ključnim stvarima koje Srbija mora da uradi na putu ka Evropskoj uniji, poput kvaliteta demokratije, medijskih sloboda, ljudskih prava. Ali je isto veoma važno da je i Evropska unija u velikoj meri izgubila kredibilitet, odnosno nedostaje ta privlačna moć koju je ona ranije imala. Navešću jedan primer, Severna Makedonija koja je prošla kroz užasno teške reforme i promenila čak i ime, na kraju tog procesa evo već i treću godinu ne može da čak ni da otvori pregovore. To užasno utiče na kredibilitet Evropske unije", dodao je Elek.

Ipak, kako zaključuje, sa novim događanjima, pre svega sa ratom u Ukrajini ali i novim državama koje su aplicirale, vidi se da se razmišlja o tome kako da se politika proširenja promeni i Zapadni Balkan uopšte primi u Evropsku uniju.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.