Gajić: Od novog ambasadora Ukrajine u Srbiji ne zavisi mnogo

Ponašanje vlasti u vezi sa pitanjima rata zavisi od Vučićevih strahova, rekao je za Insajder Stevan Gajić sa Instituta za evropske studije.

Volodimir Tolkač i Ana Brnabić. Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Gajić tvrdi da današnji sastanak premijerke Ane Brnabić i novog ambasadora Ukrajine u Srbiji Volodimira Tolkačeka ništa neće promeniti.

Kako kaže Gajić, od ambasadora Ukrajine ne zavisi mnogo.

„Ponašanje vlasti u vezi sa pitanjem rata zavisi od Vučićevih strahova, odnosno od procene šta je rizično, a šta ne“, navodi Gajić.

„Uvođenje sankcija Rusiji - ekonomski krah Srbije“

Gajić kaže da se sa jedne strane oseća pritisak Zapada, dok sa druge imamo prorusku javnost, i dodaje da je na trećoj strani - Vučić koji, kako navodi sagovornik Insajdera, zna kakve bi posledice bile ako se uvedu sankcije.

„Ukoliko bi energenti poskupeli, socijalno nezadovoljstvo bi poraslo i izazvalo instant nemire u zemlji“, dodaje on.

Gajić je rekao da će Srbija biti višestruko konkurentnija zbog cene energenata ako se ne uvedu sankcije. Ako se sankcije uvedu, to je, kako kaže, put u ekonomski krah.

Boris Varga: Rat na dva fronta

Politikolog i novinar Boris Varga rekao je da sukob Rusije i Ukrajine traje na oba fronta (politički i medijski). 

„Jasno je da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, ali je pored političkog važan i medijski aspekt jer sukobi na oba fronta ne prestaju“, kaže Varga.

Varga je objasnio da zbog toga što je napadnuta, Ukrajina ima drugačiji položaj u odnosu na Rusiju. 

To se, kako navodi, može preneti i na ukrajinske medije. 

„Jasno je da je Ukrajina napadnuta, samim tim u medijima najvećim delom je predstavljena kao žrtva“, rekao je sagovornik za Insajder.

Ukrajinski mediji, tvrdi Varga, najvećim delom izveštavaju objektivno. 

„Ukrajinski mediji izveštavaju objektivno, postoji i propaganda, ali najvećim delom slike sa ratišta i dešavanja prikazuju objektivno“, rekao je on.

Premijerka: Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini

Premijerka Ana Brnabić ponovila je da Srbija ostaje opredeljena za poštovanje međunarodnog prava, uvažavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i mirno rešavanje sporova. 

„Spremni smo da pružimo svu moguću pomoć i podršku izbeglima iz ove zemlje, koji trenutno borave u Srbiji", saopšteno je iz Vlade. 

Premijerka je istakla je da je zabrinuta zbog situacije u Ukrajini i da će nastaviti sa pažnjom da prati sva dešavanja.

Ambasador Tolkač: Hvala Srbiji na humanitarnoj pomoći

Ambasador Tolkač zahvalio je na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima i na humanim uslovima koje omogućava raseljenima, uključujući i boravišne i radne dozvole.

Tema današnjeg sastanka premijerke i ukrajinskog ambasadora bila je aktuelna situacija u Ukrajini kao i mogućnost podrške ukrajinskom narodu i izbeglicama koji se nalaze u Srbiji, navodi se u saopštenju Vlade. Jedan od zaključaka sa sastanka je da Srbija nastavlja da se zalaže za mirno rešavanje sporova i da podržava sve napore koji su usmereni na pregovore dve strane.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.