I Grad Beograd i „Kentkart“ najavljuju pokretanje postupka za raskid saradnje (VIDEO)

Nezadovoljan poslovnom saradnjom sa turskom kompanijom „Kentkart“ - zaduženom za naplatu karata u gradskom prevozu, poznate kao Bus Plus - Grad Beograd traži način da se ona okonča. Turska kompanija taj posao obavlja u srpskoj prestonici od 2011. godine, kada je potpisan prvi ugovor, a gradonačenik i njegov pomoćnik bili su Dragan Đilas i sadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Foto: Srđan Ilić

Drugi ugovor potpisan je 2021, za mandata Zorana Radojičića. O tome koji ugovor je oštetio Grad oglašavaju se nekadašnji saradnici Đilas i Šapić.

Ako je suditi prema tvrdnjama gradonačelnika Beograda, Grad je samo na subvencionisanje javnog prevoza u proteklih 12 godina mogao da izgubi tri milijarde evra.


Sa druge strane, „Kentkart“ posluje sa dobitkom. Prema podacima iz finansijskog izveštaja  tog preduzeća za 2021, koji su poslednji dostupni na Agenciji za privredne registre, neto dobitak preduzeća iznosila je oko 420 hiljada evra. Istovremeno, prema Šapićevim trvdnjama, Grad subvencioniše javni prevoz sa 250 miliona evra na godišnjem nivou!

„Videćemo koliko ćemo da smanjimo tih 250 miliona evra u sledećih par godina, a onda ćemo da vidimo da li ćemo bilo šta da platimo. Što se tiče te odštete i da li je ugrožena strana bila privatni preduzetnik, ili Grad Beograd“, rekao je Šapić nedavno, gostujući na Insajder televiziji. 

Prvi ugovor sa turskom kompanijom potpisan je 2011, u vreme kada je gradonačelnik  bio Dragan Đilas, a Aleksandar Šapić njegov pomoćnik. U pisanoj izjavi za portal Novu, Đilas kaže da je taj ugovor bio sklopljen na deset godina, i da bi po njegovom isteku 2021. sva imovina uložena u softver i uređaje za naplatu i kontrolu ostala Gradu - da nije potpisan novi ugovor.

„Bez ulaganja svojih sredstava 2011. godine, dobili smo sistem - hardver i softver - koji je nagrađen kao najbolji u svetu u toj oblasti za iznos od 8,53 odsto, što je najniža marža koju je platio bilo koji grad u Evropi. Uvedeni sistem je omogućio da u svakom trenutku znamo gde je koje vozilo, što donosi uštedu od preko 20 odsto, da građani znaju koliko je stanica udaljen autobus koji čekaju, da u svakom vozilu postoji panik taster ako nekome pozli ili neko napadne vozača“, naveo je u pisanoj izjavi Đilas.

Drugi ugovor, i to na 13 godina, potpisan je 2021, kada je Grad, kao i danas, vodila koalicija SNS-SPS, a gradonačelnik bio Zoran Radojičić. Aktuelni gradonačelnik sada najavljuje da će Grad podneti krivične prijave protiv svih odgovornih za, kako tvrdi, višegodišnju štetu.

„Mi ćemo podneti i krivične prijave protiv odgovornih u gradu, pa neka sud odluči ko je doneo tu odluku“, kaže Šapić. Na podsećanje novinara da je u to vreme grad takođe vodila koalicija SNS – SPS, gradonačelnik je odgovorio pitanjem – Pa, šta?

„Valjda mi svi imamo ime i prezime, pa ne postoji kolektivna odgovornost“, dodao je on.

Plan Grada iz septembra prošle godine, kada je Šapić postao gradonačelnik, bio je da se sporazumno raskine ugovor sa „Kentkartom“, koji nije pristao na ponuđene uslove. 

Ta kompanija je pre desetak dana saopštila da je pokrenula postupak za zaštitu investicije. Državi je najavila da će pokrenuti spor, kako bi zaštitila svoju investiciju. 

Sada ni Grad Beograd ne želi mirno rešenje spora, a gradonačelnik najavljuje da će u narednih nekoliko dana Beograđanima objasniti na koji način će - prekidom saradnje sa turskom kompanijom - Beograd izbeći dalju štetu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.