Janjić o registarskim tablicama Srbije i Kosova: Isteći će rokovi, biće nametnuto rešenje

Koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić procenjuje da spor u vezi sa registarskim tablicama između Srbije i Kosova neće biti rešen dijalogom, već da će dve strane dobiti „nametnuto“ rešenje prema kojem će u upotrebi biti tablice s oznakama „Republika Kosovo“ i „Republika Srbija“.

„Mislim da se ovde igra vrlo perfidna, poznata diplomatska igra koja se na kraju zove ’nova realnost’. Proći će rokovi pošto je Vlada u Beogradu tehnička, a Kosovo je proglasilo da je za njega skidanje stikera sa grba konačno rešenje“, kazao je Janjić tokom gostovanja u emisiji „Marker“ na televiziji Insajder.

Janjić je rekao da je tema registarskih tablica dobar primer kako se ponašaju beogradska i prištinska strana i dodao da je to pitanje iz tehničkog preraslo u političko.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), koje je određeno Briselskim sporazumom koji su potpisali Beograd i Priština, Janjić je kazao da srpska strana nije načinila prvi korak, odnosno da nije sačinila nacrt statuta ZSO.

„Nema statuta, ako čitate sporazum, grupa za implementaciju treba da predloži nacrt statuta ispred srpske zajednice, a onda kreće mehanizam Evropske unije. Od 2016. godine, (bivši kosovski predsednik Hašim) Tači i (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić stavili su to po strani, da ga koriste kao mali kockarski sto, a uopšte im nije stalo do realizacije (ZSO) jer je realizacija nemoguća“, dodao je on.

„Iz odnosa prema ukrajinskoj krizi znaće se tačno gde Srbija ide“

Komentarišući izjavu jednog od američkih senatora koji su nedavno posetili Beograd, a koji je kazao da „brine da bi razgovori u vezi sa Ukrajinom mogli da prevladaju nad razgovorima u vezi sa budućnošću odnosa između Srbije i Kosova“, Janjić je ocenio da je to tačno jer se preko Ukrajine „lome velika geostrateška i pitanja budućnosti odnosa Evrope i Rusije“.

„Tu se lomi i naša sudbina. Za razliku od kosovskog pitanja koje je jedno od izvedenih pitanja, ono može da se tretira na dva načina. Tu je prilika da se to reši – da Srbija tačno zna gde ide – ka Evropskoj uniji i paktu NATO onda će to lako rešiti. Ali još uvek, vidimo po premijerki (Srbije Ani Brnabić) da Srbija može da bira s jedne strane princip osuda, a s druge nikakav konkretan akt protiv agresora. To ne može“, naveo je Janjić.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.