Knežević u Markeru: Status roditelja-negovatelja deteta sa poteškoćama u razvoju mora da postoji (VIDEO)

Status roditelja-negovatelja mora da postoji zato što u periodu odrastanja deteta sa smetnjama u razvoju uvek jedna osoba iz porodice mora da se odrekne svog posla, izjavila je u Markeru Ana Knežević, predsednica Udruženja roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Evo ruka”. Stranka slobode i pravde predstavila je predlog izmene Zakona o socijalnoj zaštiti kojim je predloženo dodeljivanje statusa roditelja-negovatelja.

"Meni se dešavalo da smo puno bili po bolnicama a problem su mi bila bolovanja. Poslodavac s pravom nema razumevanja za veliko odsustvo, a nekada se zaglaviš i po četiri meseca u bolnici. U tom trenutku je za mene i dete potreba sigurnost i stabilnost", rekla je Knežević, koja je i majka osobe sa smetnjama u razvoju.

Prema predlogu tog zakona, roditeljima sa decom sa smetnjama u razvoju bio bi obezbeđen i republičku minimalnu zaradu i penziono i zdravstveno osiguranje.

"Ta sigurnost bi za mene bila i da dobijem i minimalac, jer sam ja na kraju morala da dam otkaz", rekla je ona.

Knežević je dodala da je pored uvođenja statusa roditelja-negovatelja potrebno i obezbediti ličnog pratioca deteta tokom školovanja, kao i usluge dnevnog boravka i pomoći u kući.

Ministarstvo za rad je u odgovoru novinarima Markera navelo i da "kontinuirano podržava jedinice lokalne samouprave na unapređenju postojećih i razvoju novih usluga".

Sa druge strane, u brojnim lokalnim samoupravama te usluge nisu dostupne. 

Sve to omogućava zakon, jer ostavlja prostor da same lokalne samouprave, u skladu sa budžetom, odlučuju ko će i koju socijalnu uslugu dobiti. 

Govoreći o tome, Knežević je rekla da pružanje tih usluga treba da bude obaveza lokalnih samouprava.

"Ja se nadam da će se priča o statusu roditelja-negovatelja pokrenuti, da će se istraživanja pokrenuti, da će se roditelji javiti i da će u to postati tema u Skupštini", naglasila je Knežević.


Izvor: Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.