Ko su kandidati za istaknute pravnike koji će biti članovi najvažnijih pravosudnih organa? (VIDEO)

Reforma pravosuđa i dalje je na čekanju, jer još nisu izabrani članovi najviših pravosudnih tela čiji je zadatak da doprinesu nezavisnosti pravosuđa i manjem uticaju politike. Prema novim zakonima, oni će se nazivati istaknuti pravnici. U toku je izbor 16 kandidata, za koje će na kraju glasati Skupština.

Foto: Insajder

Ko su i kakvi treba da budu istaknuti pravnici - tačne definicije nema. Svoje biografije, Odboru za pravosuđe i javnosti predstavilo je 22-oje kandidata, među kojima su advokati, bivše sudije, fakultetski profesori. 

Predsednik Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović kaže za Marker da je iznenađen malim odzivom.

„Znate ja pretpostavljam da neko u svojoj glavi ima da je tu već pao neki dogovor, kao što vidite ovde su zajedno i vlast i opozicija glasali, mislim mi smo čak podržali čak i neke kandidate koje je opozicija predložila, tako da smo se zaista trudili da gledamo onako najbolje moguće kriterijume“, rekao je Đukanović.


Do sada je Odbor izabrao 6 kandidata za Visoki savet sudstva i 7 za Visoki savet tužilaštva. Prema nezavisnosti u radu nekih od njih opozicija je u startu sumnjičava. Jedan od izabranih kandidata je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Nikola Bodiroga, koji je 2017. potpisom podržao Aleksandra Vučića za predsednika.

"Svako od nas ima politički stav i pravo na politički stav i svi mi glasamo na izborima, bili u Visokom savetu sudstva ili nekom drugom organu. Ono što je bitno ovde za nadležnosti Visokog saveta sudstva smatram da moja politička opredeljenja ni na koji način neće uticati na to kako glasam u pitanjima koja su u nadležnosti Visokog saveta sudstva", rekao je Bodiroga odgovarajući na komentar da je 2017. podržao kandidaturu Aleksandra Vučića. 

Skupštinski odbor je, većinom glasova, podržao i da kandidat za najviša pravosudna tela bude novosadski advokat Predrag Ćetković koji dolazi iz kancelarije advokata Nemanje Aleksića poznatog po tome što je poklonio pokretnu kancelariju Goranu Vesiću.

"Ne bavim se politikom i nisam član nijedne stranke, bavim se krivičnim pravom, branim ljjude na sudu kako najbolje znam i umem u skladu sa svojom savešću i u skladu sa svojim znanjima i profesionalnim iskustvom. Prijateljstvo između gospodina Aleksića i gospodina Gorana Vesića je njihova stvar, zaista, bez da ja sad tu perem ruke kao Poncije Pilat. Ja sa tim nemam veze. Ja sam čovek koji je podneo prijavu za Visoki savet tužilaštva da bih radio ponovo u državnom organu sa svim svojim znanjima i iskustvima i bez da sa sobom u taj organ donosim bilo kakav prtljag", odgovorio je Ćetković na pitanje da li postoji mogućnost vršenja političkog uticaja na njega.

Polemiku u javnosti izazvala je i biografija izabranog kandidata Nenada Tešića, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu jer je bio član Komisije za pomilovanje nekadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića, koga je Nikolić 2017. predložio i za člana Odbora Agencije za sprečavanje korupcije.

Tešić kaže da taj podatak  nije naveo u svojoj biografiji jer, kako kaže, na kraju nije ni izabran za tu funkciju. 

„Ja sam bio predložen tada, zato to nisam stavio u biografiju, ali nisam bio izabran zato što se uskoro pojavio drugi predlog, pa nisam smatrao da je relevantno da stavim to u biografiju. Kako ću sačuvati političku nepristrasnost, kako sam je sačuvao i do sada- kao što znate nisam član nijedne političke partije, a ne znači da nisam imao ponuda da budem član partije. Na neki način smatram da profesori u politici ne prolaze baš najbolje", istakao je Tešić.

Nakon što su dobili većinu glasova na Odboru za pravosuđe, pred plenum će i profesorka Kragujevačkog univerziteta Jelena Vučković, savetnica poverenika za informacije od javnog značaja Marina Grbić, i advokati Srđan Stefanović, Rastko Brajković i Vesna Luković. 

Odbor su prošli i član Radne grupe za izmenu Zakona o javnom tužilaštvu Miroslav Đorđević, viši tužilački pomoćnik iz Pančeva Aleksandar Popović, član Upravnog odbora Pravosudne akademije Vladimir Simić, javni pravobranilac Bojan Petrović i Jelena Glušica, doskora zaposlena u Bezbednosno-informativnoj agenciji.

U nedelju glasanje za još tri člana za Visoki savet sudstva i Visoki Savet tužilaštva

Među kandidatima koji u prvom krugu nisu dobili dovoljan broj glasova, ali imaju novu šansu u nedelju je nekadašnji pokrajinski sekretar za zakonodavstvo i član SPS-a, Žikica Dronjak. 

Devedesetih je, dok je bio sudija, više puta bio član Pokrajinske i Republičke izborne komisije.

"Nikada nijedan problem u izborima nije bio tada, nikakav politički skandal dok sam bio predsednik te komisije nije postojao, a da li bih bio pod pritiskom ako bih bio izabran za člana Visokog saveta sudstva, ja to moram na osnovu iskustva...možete slobodno da proverite u mojoj pravosudnoj biografiji, pogotovo u mom rukovođenju Okružnim sudom u Novom Sadu, da me je samodostojnost i struka kandidovala za to", rekao je Dronjak. 


Jedan od kandidata je i Dragutin Radosavljević, bivši državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i direktor Poreske uprave do 2012-te, čiju su smenu tada pratili brojni verbalni sukobi sa tadašnjim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem. Nekadašnji je član Demokratske stranke, potom odbornik Koalicije "Zajedno", a do skoro je bio u Pokretu “Srce” Zdravka Ponoša.

Među kandidatima je i advokat Čedomir Kokanović, jedan od organizatora protesta “Ne damo naše Laure”, hapšen po privatnoj tužbi predsednika vojvođanske advokatske komore Vladimira Beljanskog zbog uvrede.

"Što se tiče pitanja vezano za moj pravi motiv kandidovanja ovde, ja sam želeo da sebe i svoju biografiju stavim pored ostalih kandidata, kako bi se pokazalo da ovo ovde nisu istaknuti pravnici već da je ovo sve jedna sprdnja", rekao je Kokanović tokom odgovaranja na pitanja na Odboru za pravosuđe.

Kandidat za istaknutog pravnika je i advokat iz Šapca Dragan Milićević, koji u biografiji navodi da je 2006. stao uz grupu kolega koja se protivila izboru jednog sudije za predsednika Okružnog suda u Šapcu, zbog čega je zamolio tadašnjeg potpredsednika Vlade Nebojšu Čovića da zaustavi izbor tog sudije, što je, kako navodi, Čović i uradio.

Novu šansu u nedelju imaju i dugogodišnji pomoćnik direktora Koridora Srbije Dušan Purić i profesorka Pravnog fakulteta Nataša Delić, zatim pravnici Violeta Denić i Branislav Manić, kao i advokat Vojkan Simić koji je tokom izlaganja pred Odborom za pravosuđe predložio da se u Beogradu na vodi izgradi - zgrada suda.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.