Koluviji ostaje nanogica

Pravni zastupnik Predraga Koluvije Ivan Bajazit rekao je da je Vrhovni kasacioni sud odbacio kao neosnovan zahtev za zaštitu zakonitosti koji su podneli advokati odbrane i da će njegov klijent ostati u kućnom pritvoru sa nanogicom.

Predrag Koluvija / Foto: Insajder

Bajazit je novinarima ispred Specijalnog suda, gde je nastavljen glavni pretres Koluviji i ostalim okrivljenima za proizvodnju skoro tonu i po marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica", rekao da su potvrđena rešenja o primeni nanogice.

On je rekao i da je pripremno ročište u predmetu "Jovanjica 2" odloženo za septembar jer su dvoje kolega advokata na godišnjem odmoru.


"Nama je jako žao, jer nam je stalo da se ubrza suđenje, a ne da se sudi deceniju da bi se došlo do oslobađajuće presude", rekao je Bajazit.

Kuluvija traži ubrzanje suđenja

Vlasnik imanja "Jovanjica" Predrag Koluvija, kojem se sudi za proizvodnju više od tonu i po marihuane, zatražio je danas da mu se ubrza suđenje.

Koluvija je zatražio da mu se ubrza suženje jer je on uveren da je 100 odsto nevin i ne želi da narednih 10 godina provede po suđenjima.

Predsedavajući sudskog veća Zoran Ganić je rekao da on vodi postupak, a ne optuženi i njegovi advokati, a nastavak pretresa za odložio za septembar.

Milica Trifunović, koja je radila kao računovođa na imanju "Jovanjica", izjavila je u nastavku suđenja Predragu Koluviji i još nekoliko optuženih koji se terete za nelegalnu proizvodnju i prodaju kanabisa na poljoprivrednom dobru Jovanjica, da je ugovor o proizvodnji industrijske konoplje sklopljen početkom 2019. godine.

Koluvija je tada rekao da sve mora biti dobro dokumentovano, jer će firma prolaziti kroz ozbiljne kontrole, rekla je Trifunović u svojstvu svedoka u Specijalnom sudu.

Ona je navela da su posle tornada u Staroj Pazovi brojni plastenici na imanju uništeni i više od polovine voća i povrća je moralo da se uvozi. Oprema za plastenike je uvezena iz Francuske 2018. godine, rekla je Trifunović.

Naplaćena je šteta od, čini mi se, DDOR osiguranja, rekla je Trifunović i istakla da se iz 2019. godine seća da je nalivan beton, nabavljana konstrukcija za nove plastenike, ali da ne zna da li se bilo šta sadilo na dobru "Jovanjica".

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun predočio joj je poruke sa Koluvijom, u okviru aplikacije "Razgovor", a Trifunović je rekla da ne može da tvrdi da je to sa te aplikacije i da nije ubeđena da je to njena prepiska.

Ona nije mogla da se seti pojedinih poruka koje su prikazivane kao dokaz na suđenju, koje su se ticale novca. Trifunović je rekla, za neke poruke koje su joj pokazane, da je to privatna prepiske sa Koluvijom, "za koju sumnja da se obavljala preko aplikacije Razgovor".

"Ne sećam se da sam pisala ove poruke. Ne sećam se", rekla je Trifunović i dodala da nije bila na strateškim pozicijama već je radila operativne stvari. Na pitanje tužioca zašto je ugasila aplikaciju Razgovor, odgovorila je da bi u tom delu izmenila iskaz koji je prvobitno dala tužilaštvu.

Trifunović je rekla da je ona deinstalirala aplikaciju koja je postala beskorisna, pošto je ugašena i stalno su "iskakala" nekakva obaveštenja. 

"U aplikaciji je stajalo moje ime, Milica Milosavljević", objasnila je Trifunović odgovarajući na pitanje advokata Ivana Bajazita, pravnog zastupnika Koluvije.


Aplikacija vezana za poslovnu komunikaciju, rekla je Trifunović, koja se u međuvremenu udala i promenila prezime, dodajući da je kolega iz IT službe instalirao aplikaciju.

Svedok nije video marihuanu na imanju „Jovanjica“

Budo Brajević, svedok u predmetu "Jovanjica" protiv Predraga Koluvije, izjavio je danas da nikada na imanju nije video marihuanu ili indijsku konoplju i objasnio da je radio kao stalni saradnik na projektu na Kosovu, na izradi planova i organizacije poljoprivrednih proizvođača u jedan centar koji bi se bavio organskim proizvodima.

Taj projekat je sprovodila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, po nalogu Vlade Srbije, rekao je Brajević i naglasio da je u Lešku, na imanju Poljoprivredne škole, trebalo da se radi pet objekata. Ovom nesretnom situacijom, ti projekti su prekinuti, iako ih je Vlada Srbije odobrila, rekao je Brajović.

Na pitanje advokata odbrane da precizira ko je finansirao projekte na Kosovu, Brajović je rekao da je projekte finansirala Vlada Srbije, a Jovanjica je plaćala njegovu platu i boravak na Kosovu, dok je trafo stanica Poljoprivrednoj školi u Lešku poklon imanja "Jovanjice" i Predraga Koluvije. Brajović je rekao da je ispod plastenika postojala jedna prostorija nekoliko metara ispod nivoa zemlje u kojoj je bila smeštena vrsta japanske bundeve (hokaido), u paletama koje su morale biti smeštena na hladnijem mestu, ali je negirao da je video marihuanu ili indijsku konoplju. 

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun pitao je svedoka kako je Koluviji slao poruke, a Brajović je rekao da je to činio običnim SMS ili aplikacijom Whatsup. On je negirao da je pre svedočenja bio u kontaktu sa bilo kim iz tima advokata odbrane Koluvije i ostalih optuženih. Svi svedoci koji su pozvani od Koluvije ne govore istinu i namera je da se neutrališu kao dokaz razgovori iz aplikacije "Razgovor", rekao je Drecun. 

U Specijalnom sudu nastavljen je glavni pretres protiv vlasnika poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predraga Koluvije i još nekoliko optuženih, koji se terete za nelegalnu proizvodnju i prodaju kanabisa na poljoprivrednom dobru Jovanjica, saslušanjem svedoka. 

Predsedavajući sudskog veća Zoran Ganić konstatovao je da su pretresu prisustvovali zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun, advokat Ivan Bajazit kao pravni zastupnik Predraga Koluvije, kao i advokati odbrane ostalih okrivljenih. 

Pretres je odložen 9. juna, jer iz Vrhovnog kasacionog suda nije stigla odluka o zahtevu za zaštitu zakonitosti koju su pre više od mesec dana podneli branioci Koluvije. Bajazit je tada objasnio novinarima da je reč o zahtevu protiv pravosnažnog rešenja o produženju kućnog pritvora Koluviji, za šta više nema nikakvog osnova.

Kako je sve počelo?

Sve je počelo kada je RTV objavila, krajem 2019. godine, nezvaničnu informaciju  o privođenju u Staroj Pazovi zbog pronađene plantaže marihuane. Sumnju da nešto nije kako treba je izazvalo to što se tada MUP nije zvanično obratio. 

Sedam dana kasnije, tužilaštvo za Insajder potvrđuje da je doneta naredba o sprovođenju istrage protiv devet osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019.godine u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Istog dana, kada Insajder objavljuje tu zvaničnu informaciju, predstavnici opozicije iznose tvrdnju da država štiti vlasnika ovog gazdinstva, a u prilog tome navode činjenicu da je vlasnik Jovanjice za državu bio primer dobre prakse.

Inače, kompanija „Jovanjica” iz Stare Pazove u javnosti je bila poznata kao jedna od najvećih proizvođača organske hrane u Srbiji, a prema dokumentaciji do koje je došao Insajder, od aprila 2019. godine dozvoljeno joj je da u svojim staklenicima proizvodi i industrijsku konoplju.

To se videlo u rešenju Ministarstva poljoprivede do kojeg je došao Insajder, a kojim je firmi „Superior” iz Velike Plane data dozvola za gajenje industrijske konoplje dok je u staklenicima firme „Jovanjica” u ovom poslu dozvoljeno da proizvodi sadnice, odnosno biljke konoplje.

Predsedavajući sudskog veća Zoran Ganić odložio nastavak pretresa za 21. septembar.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.