Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope

Zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope lično je danas u Strazburu predala šefica kosovske diplomatije Donika Gervala Švarc. Članstvo u međunarodnim institucijama Kosovo ne traži prvi put. Prethodno je dvaput apliciralo za prijem u Interpol, a neuspešno su prošli i zahtevi za članstvo u Unesku. Ovog puta, međutim, zahtev za članstvo u Savetu Evrope dolazi nakon isključenja Rusije polovinom marta zbog agresije u Ukrajini.

Bez uticaja Rusije u Savetu Evrope, računa se da će Kosovo dobiti potrebnu dvetrećinu glasova država članica. Do septembra 2020, kada je potpisan Vašingtonski sporazum u Beloj kući, Srbija je aktivno vodila kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokirala njeno članstvo u različitim međunarodnim organizacijama.

Sporazumom je Kosovo prihvatilo jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, a Srbija se obavezala da odustane od kampanje za povlačenje priznanja, kao i od lobiranja kod drugih zemalja da ne priznaju Kosovo. Moratorijum od godinu dana je istekao, ali su američki zvaničnici isticali da sporazum ostaje na snazi, odnosno da važi dok ga jedna strana ne pogazi - što se, prema rečima predsednika Srbije, upravo i desilo.

„Time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum koji je potpisan, Vašingtonski sporazum, brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. I posle desetogodišnjeg gotovo gaženja Briselskog sporazuma, sad su pogazili i Vašingtonski sporazum, Rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali. Na nama je da ne uđemo u mržnju i da ne uđemo u psihozu sukoba ali da na  odgovoran i racionalan način pružimo čvrst i snažan odgovor“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić


On je najavio „politički odgovor“, ali nije precizirao šta on podrazumeva. Mediji su preneli da će Srbija odgovoriti aktiviranjem kampanje povlačenja priznanja Kosova i da za sada ima obećanje 14 zemalja koje će to učiniti.

Procedura koja treba da usledi od podnošenja zahteva za prijem do status punopravne članice Saveta Evrope može da potraje i nekoliko godina.

Do sada, Kosovo je uspelo da postane član nekih međunarodnih organizacija, poput MMF-a, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, ali ne i Ujedinjenih nacija, Evropske unije i OEBS-a.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.