Macura: Ukinuti starosni prag za vantelesnu oplodnju

Predsednica udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura izjavila je da smatra da svaka žena koja je reproduktivno zdrava, bez obzira na godine, treba da ima mogućnost da ostvari pravo na određeni broj besplatnih vantelesnih oplodnji.

Tatjana Macura

Macura je tokom gostovanja u emisiji „Marker“ na televiziji Insajder rekla da je zbog pandemije korona virusa došlo do odlaganja mnogih zdravstvenih procedura, pa tako i vantelesnih oplodnji.

Komentarišući najavu da će biti podignut zakonski prag za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina, Macura je rekla da ne misli da će to ostati na predizbornom obećanju zato što je Republički fond za zdravstveno osiguranje već doneo odluku o tome. 

„Ta odluka ne može biti sama po sebi dovoljna jer Ministarstvo zdravlja mora da donese odluku kako bi se podigla ta granica. Na ministru zdravlja u tehničkom mandatu je danas da čuje naš apel i da se ta granica podigne onako kako su zamislili, a posle kada formira Vlada da razmišljamo da se granica u potpunosti ukine", naglasila je ona.


Dodala je da to što Vlada Srbije još uvek nije formirana ne predstavlja prepreku za donošenje odluke o podizanju starosnog praga za vantelesnu oplodnju.

Govoreći o merama populacione politike Vlade Srbije, Macura je rekla da su neke od njih dale dobre rezultate, poput jednokratnih davanja za rođenje deteta, ali je navela primer, kako je ocenila, bespotrebno komplikovane procedure za ostvarivanje prava na subvencionisanje prve nekretnine.

"Juče sam imala kontakt sa porodicom iz Subotice koja je odbijena kada su aplicirali za subvencionisanje prve nekretnine i to iz banalnog razloga – priložili su ugovor koji su potpisali sa prodavcem za stan za koji apliciraju a jedan od zahteva je da priložite da niste vlasnik nekretnine - međutim pošto su oni u međuvremenu aplicirali i za kredit za stan oni su morali da uđu u tu proceduru i država ih je zato odbila. Mi ćemo se, kao udruženje, obratiti Ministarstvu za rad i socijalna pitanja s obzirom da je ministarka Darija Kisić predsednica komisije koja donosi odluku o tome", navela je Macura.

Podsetimo, početkom ove godine počele su sa primenom i nove pronatalitetne mere Vlade o dodatnoj novčanoj pomoći porodicama sa decom.

Donete kako bi se zaustavio negativan treng stope nataliteta i kao podsticaj rađanju - pronatalitetne mere, poput subvencionisanja za kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u praksi, čini se, ne donose željene rezultate.

Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđeno je da majke koje decu rode posle 1. januara ove godine stiču pravo na subvenciju države za kupovinu prvog stana ili kuće. Ali samo one čiji su mesečni prihodi — zajedno sa supružnikom ili vanbračnim partnerom — manji od dve prosečne plate na dan podnošenja zahteva.

Maksimalan iznos je 20.000 evra, a majke koje grade kuću u 19 devastiranih opština mogu da računaju da će im država subvencionisati 50 odsto vrednosti radova. Novčana pomoć za izgradnju/kupovinu kuće ili kupovinu stana u ostalim jedinicama lokalne samouprave su u visini 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

U odgovoru Insajderu iz Ministarstva za rad navode da je Komisiji za dodelu novčanih sredstava do sada stiglo 27 prijava, a da je doneto 4 pozitivna rešenja o dodeli subvencija. Kako kažu, nekoliko zahteva je vraćeno na dopunu neophodne dokumentacije.

Sa druge strane, u borbi za povećanje nataliteta, Vlada Srbije u martu je najavila podizanje starosne granice sa 43 na 45 godina za ulazak u proces vantelesne oplodnje o trošku zdravstvenog osiguranja. Do danas to nije ozvaničeno.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.