Mame su zakon: Ministarstvo za rad najavilo izmenu Uredbe za finansijsku podršku države za kupovinu prvog stana

Udruženje Mame su zakon saopštilo je danas da su im porodice koje su, kako navode, nepravedno odbijene za dobijanje subvencije prilikom kupovine prve nekretnine, javile da su dobile poziv iz Ministarstva za rad u kojem su ih obavestili da će se usvajanje izmene Uredbe kojom se omogućava dobijanje finansijske podrške države dogoditi uskoro i da će im se javiti kada budu imali više informacija o svemu. Termin nije precizno naveden.

Protest Mame su zakon / Foto: Insajder

Udruženje Mame su zakon je, imajući u vidu da je za ovih devet meseci tek par desetina porodica konkurisalo za ovu podršku, pozvalo sve one koji su do sada nepravedno odbijeni, kao što je to bio slučaj sa porodicama Jovanović iz Subotice ili Pavlović iz Novog Sada sa kojima je javnost dobro upoznata, da prate kada će se Uredba izmeniti kako ne bi propustili priliku da ponove zahtev.

„Iako vlada u tehničkom mandatu može usvojiti izmenu Uredbe, moja pretpostavka je da se ipak čeka na formiranje nove vlade. Ne vidim drugi povod za odlaganje. Na nama je, kao i uvek, da pratimo proces kako bismo osigurali da sve prođe u najboljem redu i transparentno. Mi smo predlog izmena uputili blagovremeno, razgovarala sam i sa ministarkom za rad Darijom Kisić Tepavčević tada i verujem da će naše sugestije u velikoj meri biti prihvaćene", izjavila je Tatjana Macura, predsednica Mame su zakon.

Podsetimo, početkom ove godine počele su sa primenom i nove pronatalitetne mere Vlade o dodatnoj novčanoj pomoći porodicama sa decom.  

Izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom predviđeno je da majke koje decu rode posle 1. januara ove godine stiču pravo na subvenciju države za kupovinu prvog stana ili kuće. Ali samo one čiji su mesečni prihodi — zajedno sa supružnikom ili vanbračnim partnerom — manji od dve prosečne plate na dan podnošenja zahteva.

Maksimalan iznos je 20.000 evra, a majke koje grade kuću u 19 devastiranih opština mogu da računaju da će im država subvencionisati 50 odsto vrednosti radova. Novčana pomoć za izgradnju/kupovinu kuće ili kupovinu stana u ostalim jedinicama lokalne samouprave su u visini 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Predstavnici vlasti su nove mere okarakterisali kao značajne za opstanak Srbije i očekivalo se da će posredno dovesti do poboljšanja demografske slike.

Svega nekoliko meseci nakon početka njihove primene, roditeljska udruženja navela su da su uslovi dobijanja državne pomoći takvi da će samo mali broj porodica zaista pomoć i dobiti. 

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.