Međak: Srbiji ističe vreme da se izjasni o invaziji Rusije na Ukrajinu ako će u EU

Vreme da se Srbija izjasni o invaziji Rusije na Ukrajinu sve je kraće i ono se meri nedeljama, izjavio je potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Vladimir Međak

„Srbija ako hoće da ide ka članstvu u Evropskoj uniji mora da pokaže da o najznačajnijem bezbednosnom pitanju na evropskom kontinentu deli isti stav sa EU – jer ako ga ne deli, šta ćemo mi tamo“, rekao je Međak u emisiji „Marker“ na televiziji Insajder.

Međak je podsetio da je Srbija u Ujedinjenim nacijama osudila agresiju Rusije na Ukrajinu i da je glasala za njeno izbacivanje iz Komiteta za ljudska prava UN, ali da i pored toga nije sprovela „akcije koje iz shvatanja pravne prirode toga treba da uslede“.

„Ostaće zapisano da su se u Srbiji organizovale proruske demonstracije“

On je ocenio da će „ostati zapisano“ da su u Srbiji organizovane proruske demonstracije, koje se, kako je dodao, danas mogu održati samo još u Rusiji i Belorusiji.

„Ne možete da dozvolite propagiranje agresivnog rata. Ne možete to da dozvolite. Na kraju krajeva, država je to manje-više ignorisala – imate jednog ministra (bez portfelja Nenada Popovića) i (direktora Srbijagasa) Dušana Bajatovića (koji su učestvovali na manifestaciji ’Besmrtni puk’ u Beogradu)“, istakao je Međak.

On je dodao da EU zbog toga „neće biti presrećna“ i dodao da je to još jedan dokaz proklamovane neutralnosti Srbije.

„Što se toga tiče, voleo bih da citiram Iva Andrića u Znakovima pored puta: ’Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko izvitoperiti shvatanje jednog naroda da njemu zdrav razum otanča, da on više ne razlikuje dobro od lošeg i sopstvenu štetu o sopstvene koristi’. Vi ovde možete videti koliko je Andrić bio u pravu“, dodao je on.

„Očekivano da se u Srbiji ne zna da se 9. maja obeležava i Dan Evrope“

Na pitanje da li je iznenađujuće ili očekivano što niko od građana koji su učestvovali u anketi Insajdera nije znao da se 9. maja obeležava i Dan Evrope, Međak je odgovorio da je to očekivano jer se, kako je ocenio, deset godina u Srbiji ili ćuti o EU ili se o njoj govori negativno.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Međak je rekao da je Srbija "na papiru" blizu polovine tog procesa, ali da nedostaje suštinska promena.

"Kada govorimo o zahtevima - vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, demokratija, pluralizam, sloboda izražavanja i izbora - mi idemo od osnovnih vrednosti EU i to pokazuju od Fridom hausa do Trensperensi internešnala - svi pokazuju drastičan pad", naveo je on.

„Očekujem da Rezolucija EP o Srbiji bude ’još drastičnija’“

Govoreći o Rezoluciji o Srbiji na čijem nacrtu je radio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, Međak je ocenio da je reč samo o nacrtu i da očekuje da će krajnji sadržaj tog dokumenta biti „još drastičniji“ 

„Namerna konfuzija sa datumima obeležavanja Dana pobede i Dana Evrope“

Komentarišući to što se u Srbiji Dan pobede nad fašizmom obeležava 9. maja, kada se u EU slavi Dan Evrope, Međak je rekao da je tim datumima namerno napravljena konfuzija.

"Na Zapadu se Dan pobede slavi 8. maja. Nemačka je prvo kapitulirala 7. maja u Remsu (u Francuskoj) pa su je saveznici vratili da kapitulira i pred Sovjetima 8. maja a u Moskvi je tada već bio 9. maj", rekao je Međak.

Dan pobede se na zapadu slavi 8. maja, a Dan Evrope se slavi 9. maja jer određen na taj dan 1950. godine, nakon pet godina i jednog dana od kapitulacije nacističke Nemačke.

"Ideja 9. maja kao Dana Evrope jeste ideja da ne ratujemo više nikada, da nema više rata u Evropi a Dan pobede nad fašizmom i kod nas, kao i u Moskvi, pretvorio se u dan zašto i koliko voli (predsednika Rusije) Vladimira Putina. To više nema veze s Danom pobede nad fašizmom", zaključio je on.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.