Mijat Lakićević: Za građane proizvodi sve skuplji bez obzira na procene o umerenoj inflaciji

Očekivanja predstavnika finansijskog sektora da će inflacija na godišnjem nivou biti šest odsto, kao i privrednika u Srbiji da će ona biti sedam odsto, ekonomski analitičar Mijat Lakićević u izjavi za Insajder vidi kao „prognozu koja možda računa sa tim da će u drugoj polovini godine biti neki manji rast cena“.

Ilustracija. Foto: Beta/MILOS MISKOV

Rezultati anketa i agencije Ipsos i agencije Blumberg, koji su danas objavljeni na sajtu Narodne banke Srbije, pokazuju da se kratkoročna očekivanja predstavnika finansijskog sektora kada je reč o proceni inflacije za godinu dana unapred kreću oko nivoa od šest odsto.

Predstavnici privrede, kada je o inflaciji reč, očekuju da će ona u narednih godinu dana biti do sedam odsto.

Kako objašnjava Lakićević za Insajder, malo je verovatno da će se ta prognoza ostvariti.

„Prosečna inflacija uzima u obzir jako veliki broj proizvoda. I kod nas je problem što cene onih proizvoda koje građani najviše kupuju, dakle hrana i te stvari, to poskupljuje puno, 20 i više odsto, kao što znamo da se desilo, a neki drugi proizvodi ne poskupljuju. Kad sve to uzmete u obzir, onda je inflacija ukupno manja, ali zapravo za građane je važno i što najviše kupuju te cene su mnogo više skočile, tako da je za njih inflacija praktično mnogo veća nego što je ta inflacija koja je izražena statistikom i koja može i da bude tačna ali zapravo ne odražava pravu sliku stvari”, objašnjava Lakićević.

On dodaje da će na porast inflacije uticati i ovogodišnja suša zbog koje će kukuruz, suncokret biti sigurno skuplji.

„Ako je suncokret skuplji, biće i šećerna repa, biće i šećer još skuplji, i ulje”, navodi Lakićević i dodaje da ograničavanje cena nije dobro rešenje na duže staze.

Kako objašnjava, država može da ograniči cene ali, kako dodaje Lakićević, takve mere izazivaju nestašice.

„Jedini način je da država administrativno kontroliše cene. Samo što to naravno nije dobro. Onda to stvara ovu prikrivenu inflaciju, da kažem. To nikako nije dobro, to stvara lažnu sliku o stanju privrede i stanju ekonomije. I to na kraju dođe na naplatu”, zaključuje Lakićević.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku koji su objavljeni 12. jula, potrošačke cene u junu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 11,9 odsto.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.