Milićević (SPS): Sastanak u Briselu važniji od predloga mandatara

Još uvek nije bilo razgovora o konkretnim personalnim rešenjima, rekao je za Insajder potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević odgovarajući na pitanje da li je njegova stranka razgovarala sa Srpskom naprednom strankom o predlogu trećeg kandidata za mandatara nove vlade. To je, kako kaže Milićević, iracionalno pitanje u ovom trenutku u odnosu na nedelju kakvu predsednik Srbije ima, odnosno na predstojeći sastanak u Briselu.

Ðorđe Milićević, potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS). Foto: Srđan Ilić

„Mislim da kao državotvorne stranke zaista nikada nismo pričali na takav način, a posebno ne danas kada smo izloženi posebnim izazovima i pritiscima, i kada imamo veoma važne razgovore u Briselu“, rekao je Milićević.

Kako je dodao, potvrđeno je samo ono o čemu se razgovaralo tokom prvog razgovora u zgradi Predsedništva, a to je da je postignut visok stepen saglasnosti da je „neophodno i potrebno nastaviti saradnju između SNS i SPS“.

„Razgovarano je načelno i o suštinskim stvarima, razgovarano je o načinu na koji inače razgovaraju dva lidera, na jedan odgovoran i ozbiljan način, dakle ne preko matematike, ne nekim ucenjivačkim pregovorima, ne licitiranjem ko će koju funkciju obavljati već kroz definisanje zajedničkih ciljeva“, naveo je Milićević za Insajder.

Vučić o izboru premijera: Nema tenzija, ima ličnih sudbina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nova vlada biti formirana pre jeseni i da neće biti nikakvih tenzija oko izbora premijera.

„Nema tu tenzija, ima ličnih sudbina, neki će biti u njoj neki neće, to je prirodno“, rekao je Vučić, koji je prisustvovao prikazu novog oružja i vojne opreme iz namenske industrije proizvedenog za Vojsku Srbije.

On je naveo da postoje mnoga druga ključna pitanja za Srbiju „oko kojih ima mnogo tenzija“, a da ih je svakako najmanje oko izbora premijera.

Podsetimo, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vućić je u petak, 12. avgusta, rekao da su dva kandidata za premijera Srbije Miloš Vučević (gradonačelnik Novog Sada od 2012. i potpredsednik Srpske napredne stranke) i Ana Brnabić (dosadašnja premijerka).

On je rekao i da je moguće da će biti i jedan kandidat koga predlože koalicioni partneri.

Polovinom prošle nedelje, Vučić je razgovarao i sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, a nakon razgovora sa predsednikom, Dačić je najavio da će nastaviti političku saradnju sa SNS-om.

Odgovarajući na pitanje šta će u novoj vladi dobiti predsednik SPS Ivica Dačić, Vučić je rekao: „Dačić neće dobiti ništa, dobiće neku odgovornu funkciju, ali to nije rođendanski poklon. Pretpostavljam da će njegova stranka njega izabrati za neku važnu funkciju“.

On je dodao da će ljudima u SNS predložiti da i dalje idu sa socijalistima.

„A da li će to u SNS usvojiti – to ćemo da vidimo“, rekao je Vučić.

Rok za formiranje Vlade je 2. novembar.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.