Miloš Jovanović u Marker Razgovoru: Da se pitam, žurio bih sa formiranjem parlamenta

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije i lider koalicije „Nada“ Miloš Jovanović rekao je u Marker Razgovoru da ne očekuje da će parlament biti konstituisan pre septembra, ali da bi, kada bi se on pitao, sa time požurio.

„Ne vidim zašto bi se žurilo, s obzirom na okolnosti. Ja bih žurio, da se ja pitam, da imamo jednu čistu politiku. Kad lovite u mutnom, kad nemate hrabrosti da zauzmete stav i doslednu politiku da vodite, kao SNS i Aleksandar Vučić dugi niz godina unazad, onda ima logike da kupujete vreme“, rekao je Jovanović.

Kako kaže, ne misli da će parlament biti formiran do septembra, a možda i oktobra.

Govoreći o Skupštini Grada, on kaže da ne vidi razlog za prevremene izbore, osim ako ne dođe do neke krize.

„Mi se mnogo igramo sa prevremenim izborima, izbori ne služe da mi štelujemo rezultate, da nameštamo da još duže vladamo. Mandati traju određen period. Ja sam rekao da bi se išlo na vanredne izbore, mora da postoji neka politička kriza. Mi smo prekjuče videli da te krize barem za sada nema“, rekao je Jovanović.

Očekuje da će Aleksandar Šapić biti gradonačelnik, jer je imao dogovor sa Aleksandrom Vučićem.

„Ne vidim ni ko bi drugi bio, da budem sasvim iskren, u ovoj situaciji“, navodi Jovanović.

On je rekao da će u parlamentu nastupati kao opozicija – „na sreću ili na žalost“. A u njemu će, kaže, sarađivaće sa svima koji rade ono što je, prema njegovom mišljenju, dobro za Srbiju.

„Nikad nisam smatrao da je krivično delo sarađivati s naprednjacima u političkom smislu. Sve što smatram da je dobro za Srbiju, glasaću, nemam s tim problem“, rekao je lider Nove demokratske stranke Srbije.


„Hoću da budem vlast, ali za to je potrebna jedna vrsta političkog dogovora – a njega nema“

Govoreći o navodnom izveštaju evropskih obaveštajnih agencija u kojem se govori o „trojanskom konju“ iz opozicije, Jovanović kaže da je ta cela priča o lažnoj i pravoj opoziciji „prilično neinteligentna“.

„Jedni i drugi tvrde da su pobedili, ja ne tvrdim da sam pobedio, meni je pobeda da preuzmem odgovornost, ja ne bežim od toga da želim da budem vlast. Ja ću da rastem, moja stranka, mi dobijamo sve veće poverenje građana, moram da imam koalicione partnere, ako to ne može da bude ova proevropska opozicija, onda ih moram imati u vladajućoj strukturi. Nikad nisam bežao od toga da kažem da bi bilo dobro za Srbiju da se složimo oko političkih stvari“, rekao je Jovanović.

Kako kaže, on hoće da bude vlast, ali je za to potrebna jedna vrsta političkog dogovora, a njega nema.

Ponavlja da u navodni izveštaj ne veruje.

„Ceo desni spektar se pominje da ima logističku i finansijsku podršku od SNS-a. Ja ne znam šta je logistička podrška, nemamo ničiju, nažalost nemamo ni finansijsku, voleo bih da je imamo, ali ne njihovu, mi od stranaca nikad nismo tražili, niti bismo prihvatili inostranu. Bilo je državnog novca za izbore, ali mi ne bi smetalo da neki privrednici, lica koja su imućna, da pomognu“, rekao je Jovanović.

„Duboko verujem da bi sankcije Rusiji bile duboko pogrešne“

Jovanović kaže da misli da Srbija ne bi bila izolovana ako ostane pri stavu da ne uvodi sankcije Rusiji, ali da bi u svakom pogledu uvođenje sankcija biti skuplje nego neuvođenje.

„Srbija kao i svaka zemlja može sve da preživi, pitanje je da li ima volje. Ja kao političar iz opozicije preuzimam odgovornost, a ne bih imao problem da kao deo vlasti preuzmem odgovornost za uvođenje sankcija Rusiji. Nikakav problem ne bih imao“, navodi Jovanović.

Govoreći o poseti nemačkog kancelara Olafa Šolca, kaže da je njegova poruka bila najjasnija.

„Ako hoćemo postanemo članica EU, moramo da priznamo secesiju Kosova i Metohije. Ta otvorenost mi je draga, što je konačno neko rekao da je to zaista tako kao što mi pričamo poslednjih 14 godina“, smatra Jovanović.

Kaže da ne zna da li će sankcije biti uvedene, a tom slučaju bi pozvao na proteste na ulici – „demonstrirali bismo ozbiljno nezadovoljstvo“.

„Moji su odbornici svi na broju“

Komentarišući to što je odbornik koalicije Nada, Vuk Stanić, nakon što je izbačen iz svoje stranke, POKS-a, rekao da neće vratiti mandat toj stranci, već će nastaviti kao samostalni odbornik, a na sednici je glasao za predsednika Skupštine, Jovanović kaže da je on za većinski izborni sistem „da ljudi na svoje ime dobiju poverenje građana i onda budu odgovorni“.

„On je vrlo brzo krenuo da nas napada i kritikuje, jer smo bili spremni da menjamo vlast u Beogradu. Isključen pre toga, dan pre, verovatno jer je najavio šta će uraditi“, navodi Jovanović.

Kaže da on jeste jedan od lidera koalicije NADA, ali da su svi njegovi odbornici „na broju“.

„Mi smo ostvarili rezultate kojima smo ponosni, ali smo ostvarili rezultate kojima samo zadovoljni, ali koji su bili na gornjoj granici naših procena. On nije bio prvi, drugi, treći na listi, nego sedmi. Nije on tu nešto ništa promenio. Oni imaju većinu, taj dodatni glas im apsolutno ništa ne znači, niti je odlučujući, niti im daje neku stabilniju većinu“, smatra Jovanović.

Ipak, kaže da se neka odgovornost treba da postoji.

„Ja sam to pitanje postavio svojim koalicionim partnerima, a oni unutar stranke. Neko treba da snosi odgovornost što je taj čovek izašao pred govornicu“, zaključio je Jovanović.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.