Nedimović: Pada cena đubriva, poljoprivrednici mogu da uzmu beskamatne kredite

Cena azotnog đubriva pada pa je tako juče tona vredela 920 evra, danas je 850, a postoji ponuda i od 720 evra, rekao je gostujući u Markeru ministar poljoprivede Branislav Nedimović. Dok domaći poljoprivrednici već mesecima upozoravaju da bi visoke cene đubriva mogle ozbiljno da ugroze poljoprivrednu proizvodnju, ministar navodi da je država preduzela mere i da će osim ukidanja carina na uvoz đubriva poljoprivrednici moći da uzmu beskamatne kredite. Komentarišući primedbe nekoliko poljoprivrednika da krediti nisu pomoć već ih vode u nove dugove, ministar Nedimović je rekao da udruženja koja se bune nisu relevantna a da će kredite moći da isplate nakon žetve.

Država je, kako je dodao, mere donela na vreme kako bi poljoprivrednici na vreme imali đubrivo za pšenicu. 

Uz ranija poskupljenja goriva i semena, azotno đubrivo koje se koristi u ratarskoj proizvodnji poskupelo je u poslednjih godinu dana i do tri puta.

Ministar Nedimović je ocenio da nije moguć scenario da odluka poljoprivednika da ne koriste đubrivo utiče na prinose, a samim tim i na veće cene i inflaciju.

„Imaćemo dovoljno veštačkog djubriva i za pšenicu i ostale subkulture“, dodao je Nedimović.

Govoreći o najnovijim merama države za pomoć poljoprivrednicima u vidu kredita koji će biti odobravani, kako je ranije rekao „bez hipoteke, bez papirologije i tokom jednog dana“, Nedimović tvrdi da je to zaista moguće.

Na pitanje zašto država nije direktno subvencionisala poljoprivrednike, ministar kaže da su ovo povoljni krediti koji na kraju poljoprivrednike ne koštaju ništa.

„Ako je kamatna stopa nula, evo na primer Branko uzme kredit za stan, plati ga za godinu dana, njega taj kredit ne košta ništa ako ima kako da ga vrati. A vraćaju ga iz profita koji naprave, iz žetve pšenice ili iz kukuruza“, objasnio je ministar.

Ceo razgovor ministra Nedimovića sa Brankom Veselinovićem možete pogledati u emisiji Marker.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.